DİKİŞ MAKİNELERİ TARİHE KARIŞTI

Bir zamanların dikiş makineleri tarihe karıştı.

Tarih: 25.03.2024 15:45
DİKİŞ MAKİNELERİ TARİHE KARIŞTI

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

 Dikiş makineleri artık mazide kaldı. O zamanlar konfeksiyon yoktu, terzi de çok azdı ve her evde dikiş makinesi bulunurdu. Ev hanımları kendi söküğünü kendi diker, evlenecek genç kızlar dikiş makinesi ile çeyizini hazırlardı. 

Dikiş makinesi tamirciliği ve satışı her geçen gün azaldığını ifade eden Dikiş makinesi satıcısı Kadir Şaşı,   artık bitme noktasına geldiğini söyledi.

Şaşı, “ Mesleğimiz bizimle birlikte artık bitme noktasına geldi. Vatandaşların hazır konfeksiyon ürünlerini tercih etmesi nedeniyle dikiş makinesi tamirciliği ve satışı her geçen gün azalıyor. Mesleği devam ettirebilecek bizden başka artık kimse kalmadı. Eskiden yanımıza çırak olarak bile gençler geliyordu. Şimdi kimse mesleğin yüzüne bakmıyor. Teknolojinin gelişmesiyle yeni çıkan dikiş makinalarının çok fazla özelliği var. İnsanlar eski makinaları da tercih ediyor, yenilerini de. Tamamen tercih meselesidir. Ama dikiş makinesi sektörü şu anda yerlerde geziyor. Bizler son temsilcileriyiz çünkü bizden sonra eleman yetişmiyor. Eskisi gibi dikiş makinesine rağbet kalmadı, daha önce genç kızlar evlenirken dikiş makinesi olmazlarıydı. Ama şimdi kızlarımız dikiş makinesine o kadar heves etmiyor. Eskiden her evde mutlaka dikiş makinesi olurdu ama insanlarımız hazırcılığa alıştılar, üreticilik ikinci plana atıldı. Dikiş makinelik iş olunca kendimiz yapalım demiyor terziye yaptırıyorlar. Daha önceden dikiş makinesi ile nakış ve dikiş yapılırdı. Şu anda esnafımızın yenileri arkadan gelmiyor, bizim ustalarımız da vefat ettiği için sadece bizler kaldık. Gaziantep’te şu anda dikiş makinesini yapan 10 kişiyi geçmez, geçmişte esnaf sayımız daha fazlaydı. Vatandaşların, devletin kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere destek vermesi gerekiyor.  Türkiye genelinde bizim mesleğimiz bitmek üzere. İşsiz gezen birçok genç var ve bu mesleklerle gençlere istihdam sağlanabilir. Tüm sektörlerde ara eleman açığı çok fazla hale geldi.