DİŞ ETİ HASTALIKLARI, KALP HASTALIKLARINI TETİKLİYOR!

Erzurum Ağzı ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Erol Tuşik, ağız ve diş bakımı hakkında bilgiler verdi.

Tarih: 25.08.2023 17:27
DİŞ ETİ HASTALIKLARI, KALP HASTALIKLARINI TETİKLİYOR!

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Ağız ve diş bakımının çocuklara, ebeveynler tarafından çocukluk dönemlerinden yapılması gerektiğini ifade eden Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Erol Tuşik, diş fırçalama alışkanlığının da çocuk yaşta aşılanması gerektiğini söyledi.

Tuşik, “Ağız ve diş sağlığı insanlar için çok önemlidir. Ağız sindirim kanalının başlangıcıdır. Sağlık ağızdan başlar, eğer sindirimimiz güzel olmadığı zaman midede problemler başlar. Dişlerimizi altı aylık periyotlarla kontrole gelmemiz gerekiyor. Çocukluk çağından itibaren hatta süt dişleri ağızda görülmeye başladıktan sonra diş temizliğinin yapılması gerekiyor. Tabi çocuk büyüyene kadar ve baba yardımıyla gerçekleşmesi gerekir. Bu temizliği de ilk olarak tülbent ile başlamaları gerekiyor. Ebeveynler parmaklarına tülbent denilen bez parçasını bağlayıp korumaya başlamaları gerekiyor. Daha sonrasında süt dişleri çıktığı zaman çocuğa fırçalama alışkanlığını aşılanması gerekiyor. Bu alışkanlığın çocuk yaşta başlaması önemlidir. Süt dişleri neden önemlidir; süt dişleri arkasından gelecek olan daimi dişlerin yerini korurlar. Yani daimi dişlerimiz gelecek fakat dişlerimizin ağzımızda normal konumda olması için süt dişlerimize çok iyi bakmamız gerekiyor.” 

Diş eksikliğinin konuşma bozukluğu, kayma meydana geldiğini ifade eden Tuşik, yapılan araştırmalar sonucunda diş eti hastalıklarının kalp hastalıklarına sebep olduğunu vurguladı.

“Sindirim yapamadığımız zaman mide de veya bağırsaklarda sorunlar meydana geliyor. 6 ayda bir düzenli olarak diş kontrolleri yaptırmazsak diş eti iltihapları meydana gelebilir. Yapılan araştırmalarda bu diş eti hastalıkları koronal kalp hastalıklarına sebep olduğu ortaya çıktı. Vücut sağlığında ortaya çıkan küçük problemlere hangi yönden bakarsanız bakın sağlık ağızdan başlar lafına geri dönüyoruz. Yani bu bağlamda tekrar söylüyorum ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. 6 ayda bir kontroller muhakkak yapılmalıdır. Aksi takdirde estetiksel problemler de meydana gelebiliyor. Sadece fonksiyon olarak bakıldığı zaman, erken diş çekildiği takdirde dişlerde kayma ve bozulma meydana geliyor. Bu yüzden biz mümkün olduğunca dişleri ağızda tutmaya çalışıyoruz. Diş eksikliğin de konuşma bozuklukları da ortaya çıkabiliyor. Kısaca dişler sağlıklı bir birey için çok önemlidir.”