DİŞ HEKİMİNDEN KORKMAYIN

Anestezideki gelişmeler, yeni yöntem ve yeni teknolojilerin kullanılması ile birlikte diş tedavileri artık daha kolay ve daha konforlu şekilde yapılabiliyor. Hastalar diş hekimlerinden ve diş tedavilerini yaptırmaktan korkmasınlar

Tarih: 23.05.2023 18:05 Güncelleme: 24.05.2023 18:09
DİŞ HEKİMİNDEN KORKMAYIN

www.erzurumgunebakis.com/ Mihrimah Nefise DURDAĞ

Ağız ve diş sağlığı tedavileri için diş hekimlerine başvuran hastaların, hekimlerden ve tedavilerden korkmaması gerektiğini, yeni gelişen anestezi yöntemleri ve teknolojileri ile birlikte her şeyin artık daha kolay olduğunu ifade eden Anestezi Uzmanı Dr.Uğur Peksöz, özellikle geçmişte olumsuz diş tedavisi deneyimi yaşayanların tedavilerinin anestezi eşliğinde kolaylıkla ve konforlu şekilde yapılabildiğini söyledi. 

Peksöz, ‘’Anestezi, kısaca, tıbbi girişimler sırasında hastanın ağrısının azaltılması ve çeşitli seviyelerde uyku hali verilmesidir. Burada dental fobiyi (diş hekimi korkusu) kısaca açıklayacak olursak; dentalfobi, özellikle geçmişte olumsuz diş tedavisi deneyimi yaşayanlarda oluşur. Bu hastalar ağız sağlıkları için diş hekimine gitmelidirler. Fakat korku nedeniyle gitmek istemezler. Bu iki durum arasında kalırlar ve dental fobi gelişir. 

Dental fobisi (diş hekimi korkusu) olan hastaların diş tedavileri bilinçli sedasyon, sedasyon veya genel anestezi altında rahatça yapılabilmektedir.Uygulanacak anestezi yöntemi yapılacak işlemlere ve işlemlerin süresine bağlı olarak değişmektedir. 

Bilinçli sedasyonda, hastaya ilaçlarla hafif uyku hali verilir ve ağrı kesici uygulanır. Hasta işlemler sırasında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayabilir ve doktorla iletişime geçebilir. Stres veya korku nedeniyle diş tedavileri yapılamayan erişkin hastalarda stresi veya korkuyu azaltmak için uygulanır. Hastalar daha sonraki dönemde işlemleri genellikle hatırlamaz. Diş tedavilerinde hasta konforunu artıran bir anestezi yöntemidir.

Sedasyonda, hastaya ilaçlarla derin uyku hali verilir ve ağrı kesici uygulanır. Hasta işlemler sırasında kendisine yöneltilen sözel veya fiziksel uyaranlara yanıt vermez. Stres veya korku nedeniyle diş tedavileri yapılamayan çocuk veya erişkin hastalarda, zihinsel engeli bulunan hastalarda uygulanır. Diş çekimi gibi ağrılı fakat kısa sürecek olan diş tedavileri için idealdir 0-15 dakikalık işlemler hasta işlem sonrasında 5-10 dakika içerisinde tamamen uyanır ve yapılan işlemleri hatırlamaz. Anestezi hekimi eşliğinde uygulanan güvenli ve hasta konforunu artıran bir anestezi yöntemidir. 

Genel anestezide, hastaya ilaçlarla derin uyku hali verilir. Ağrı kesici ve kas gevşetici uygulanır. Hasta entübe edilir ve anestezi cihazı eşliğinde derin anestezi uygulanır. Stres veya korku nedeniyle diş tedavileri yapılamayan çocuk veya erişkin hastalarda, zihinsel engeli bulunan hastalarda, çoklu işlemi olup tek seansta bütün tedavilerini yaptırmak isteyen hastalarda uygulanır. Diş çekimi, dolgu,implant gibi ağrılı fakat uzun sürecek olan çoklu diş tedavileri için idealdir  15 dakika-4 saatlik işlemler hasta işlem sonrasında 10-30 dakika içerisinde tamamen uyanır ve yapılan işlemleri hatırlamaz. Anestezi hekimi eşliğinde uygulanan güvenli ve hasta konforunu artıran bir anestezi yöntemidir. ‘’dedi.

TÜM ANESTEZİ İŞLEMLERİNDE AÇLIK GEREKLİDİR VE ÇOK ÖNEMLİDİR

Tüm anestezi işlemlerinden önce çocuk hastalarda en az 6 saat, erişkin hastalarda ise en az 8 saat açlığın gerekli olduğunu belirten Anestezi Uzmanı Dr.Uğur Peksöz, işleme alınacak tüm hastalar kullandıkları bütün ilaçları ve mevcut bütün hastalıklarını işlem öncesinde ilgili hekimlerine mutlaka söylenmesi gerektiğini söyledi. 

Peksöz, ‘’Tüm anestezi işlemlerinden önce çocuk hastalarda en az 6 saat, erişkin hastalarda ise en az 8 saat açlık gereklidir ve çok önemlidir. Anestezi altında işleme alınacak tüm hastalar kullandıkları bütün ilaçları ve mevcut bütün hastalıklarını işlem öncesinde ilgili hekimlerine mutlaka söylemelidir. Anesteziden uyandıktan sonra hastalarda mide bulantısı, kusma, aralıklarla gelen öksürük, ağızdan tükürüğe karışık kan gelmesi veya çocuk hastaların ağlaması normaldir. Anesteziden uyandıktan sonra anestezi doktoru veya anestezi teknikeri söylemediği müddetçe hastaya yemek yedirilmemelidir. 

Diş hekimi korkusu olan çocuk veya erişkin hastaların, zihinsel engeli bulunan çocuk veya erişkin hastaların, dişlerine çoklu işlem planlanan ve tek seansta tamamını yaptırmak isteyen çocuk veya erişkin hastaların tüm tedavileri anestezi altında tek seansta yapılabilmektedir. 

Tüm bu anestezi işlemleri için kliniğimizde son derece yeni ve uygun ekipmanlar kullanılmaktadır. Anestezi işlemleri, tecrübeli uzman anestezi hekimi ve tecrübeli anestezi teknikeri eşliğinde yapılmaktadır. Anestezi sonrası takip amaçlı kullanılan son derece modern takip üniteleri bulunmaktadır. Tüm bu modern ve gelişmiş anestezi olanakları nedeniyle kliniğimiz, özellikle Doğu Anadolu bölgesinde benzeri bulunmayan çok önemli diş tedavisi hizmetlerini hastalarımıza özenle sunmaktadır.’’