Diyanet'ten Açıklama: Boğazı gargara yapmak orucu bozmaz!

11 Mart 2024 Pazartesi günü, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutacak olan vatandaşlar, orucu bozan ve bozmayan durumları yeniden gündeme getirdi. Özellikle, boğazı gargara yapmanın orucu bozup bozmayacağı merak konusu oldu

Tarih: 17.03.2024 22:51
Diyanet

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın beklenen açıklaması:

Müslüman toplumunun heyecanla beklediği Ramazan ayı başlarken, orucun ilk günü için niyetler edildi. Ancak bazı kişiler, oruca adapte olma sürecinde yaşadıkları zorluklarla birlikte, ağızlarını gargara yapmanın orucu bozup bozmayacağını sorguladılar.

GARGARA ORUCU BOZMUYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun verdiği fetvada, "Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, 1/202)." denildi. Bu açıklamayla birlikte, boğazı su kaçırmadan gargara yapmanın orucu bozmadığı belirtildi. Ancak, diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde orucun bozulacağı vurgulandı.

Diyanet, orucun bozulma ihtimalini göz önünde bulundurarak, dişlerin imsaktan önce veya iftardan sonra fırçalanması gerektiğini belirtti. Oruçlu iken fırçalanacaksa da macun kullanılmaması tavsiye edildi.

Sonuç olarak, boğazı su kaçırmadan gargara yapmanın orucu bozmadığı, ancak orucu sakatlamamak için gereksiz yere gargara yapılmamasının tavsiye edildiği vurgulandı.