Diyetle tanışmada erken dönem

Erzurum’da diyetisyenlere olan ilgi kişilerin ciddi hastalığa yakalanmasından sonra oluşuyor ve insan sağlığını olumsuz etkiliyor.

Tarih: 31.12.2023 16:56 Güncelleme: 31.12.2023 16:57
Diyetle tanışmada erken dönem

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

İnsan sağlığının zarar görmesine engel olmak için uzmanlar tarafından kişiye özgü hazırlanan diyetlere başlamak için herhangi bir güne ya da zamana gerek yokken Erzurum’da bu durum değişkenlik gösteriyor ve Erzurumlular Sağlıklı bir birey olarak hayatı idame ettirme noktasında Farkındalıklı beslenmenin insan yaşımı üzerindeki etkisinin bilincine varamayarak diyetisyenlerle hastalığa yakalandıktan sonra tanışıyor.  

Yemek yemenin her aşamasında uygulanabilecek diyetle günlük hayatta tüketilen besinlerin az ya da çok, doğru ya da yanlış tüketilmesine dikkat ederek farkındalıklı beslenilmesi gerektiğini açıklayan Diyet Benimle’nin Kurucu Diyetisyeni Şeyma Aktaş, “Bir pratik ve yaşam biçimi olan diyet, besinlerle olan ilişkimizi, yemek yerken farkında olmadığımız otomatik sürecimizi fark etmemizi sağlar ve daha sağlıklı bireyler olmamıza neden olur” ifadelerini kullandı. 

"Diyet eskiye oranla iyi ama henüz tam anlamıyla bilinmiyor"

Erzurum’da sağlıklı beslenme algısının eskiye oranla oluştuğunu ancak halen daha yeterli olmadığının altını çizen Aktaş, insanların bir problemi oldukları zaman diyetisyene gitme düşüncelerinin olduğunu aktardı.

Aktaş, “diyetisyene gitmekte ki asıl önemli olan şey hastalık gelmeden sağlıklı beslenmek veya genetikte var olan bir hastalığı ileri yaşlara erteleyebilmek olurken bu sağlıklı beslenme algısını ne yazık ki Türkiye’de tutturamadık. Diyetisyen koruyucu hekimlik tarafında olmalıdır ve kişiler şeker hastası olmadan önce diyetisyenlere başvurmalıdırlar çünkü sağlıklı beslenmeye küçük yaşlarda başlanmalı ki kişinin genetiğinde hastalık varsa bile bunu ileri yaşlara taşıyabilelim” söylemlerinde bulundu. 

"Diyetle erken dönemde tanışılmalı"

Hastalığa yakalandıktan sonra diyetisyenlerle tanışan kişilere en fazla hastalığa özgü diyetler verilebileceğini belirten Aktaş, “40 yaşında diyabetle tanışmış bir insana en fazla diyabete özgü bir diyet verebilir ama 40 yaşından ölümüne kadar olan süreçte kişiyi diyabetle baş başa bırakılmış olur. Önemli olan insanın genetiğinde olan hastalığı erken teşhis etmek ve beslenmesini erkenden düzenleyerek diyabetle karşılaşmasını çok ileri yıllara erteleyebilmektir” dedi.

Danışanların diyetisyenlerle geç tanıştığının vurgusunu yapan Şeyma Aktaş, “danışan bana diyabet olduğunu öğrendiğinde dahi gelmiyor ancak doktorunun insüline başlayacaksın dediği zaman geliyor ama bana geldiğinde vakit çoktan geçmiş oluyor ve açıkçası böbrekleri veya gözleri zarar görmüş oluyor” şeklinde konuşarak, 50 yaşında diyetisyenle tanışmış bir bireyin beslenme düzeninin değiştirilmesinin kolay olmayacağını belirtti ve sağlıklı yaşam için diyetisyenlerle çocuk yaşlarda tanışılmasının önemini aktardı.