Doğadan Sofraya Bilim

Ufuk Avrupa Doğadan Sofraya Bilim Projesi, yarın Atatürk Üniversitesi Garaj Okuma Salonu’nda başlıyor.

Tarih: 28.09.2023 19:38
Doğadan Sofraya Bilim

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş

Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Profesör Doktor Serkan Yıldırım, yarın başlayacak olan ve 2 gün sürecek olan Avrupa Birliği Çerçeve Programları kapsamında bu yıl 2. etabı düzenlenecek olan, Ufuk Avrupa Doğadan Sofraya Bilim Projesi hakkında bilgiler verdi. Yıldırım, projenin Avrupa Birliği tarafından finanse edildiği ve 2 yılda 146 bin Euro mali destek alındığını söyledi. Projeye, fakirlikten dolayı ülkesini terk etmek zorunda kalan Marie Curie’ye atfen isminin verildiğini belirtti. Projeye Türkiye’den 42 kuruluştan başvuru gerçekleştiği ve sadece Atatürk Üniversitesi’nin ve Tübitak’ın başvurusunun kabul edildiğini belirtti. 

146 Bin Euro Destek

“Etkinliğimiz, Avrupa Birliği’nin finanse ettiği bir projedir. Bu proje, Atatürk Üniversitesi’nin de geçmişinden bu yana ilk defa ev sahipliği yaptığı bir proje türüdür. Bu projenin finansmanı da Avrupa Birliği oldu. 2 yılda 146 bin Euro mali destek alındı. 

Marie Curie’ye Atıf

Ufuk Avrupa Projesi’nde, Marie Curie Programı var. Burada, Avrupa Araştırmacılar Gecesi diye dünyanın her yerinde Eylül’ün son cuması kutlanan bir programdır. Marie Curie, fakirlikten dolayı ülkesini terk etmiş bir bilim insanına atfen projeye onun ismi verilmiş. Bu program, çerçeve programıdır. Çerçeve programı da dünyada bilimin en fazla finanse edildiği ve en prestijli projelerindendir. Türkiye’de de geçen yıl, toplamda 42 kuruluştan bu proje başvuru almıştı. Bizim proje ofisinin bu projesi sadece Türkiye’de geçen tek proje oldu. Bizden sonra bir de TÜBİTAK’ın projesi geçti. O yüzden bu proje kıymetli bir projedir. 

240 Okul Gezildi

Bu projede ne yapacağız? Proje, 2 aşamalı bir projedir. 1. aşamada biz öğrencilere gittik. 2 yılda toplam 240 okul gezdik. 240 okulda, İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini ziyaret ettik. Öğrencilere özellikle kendi alanlarına uygun öğretim görevlileri ile öğrencileri ziyaret ettik. Meslek okullarına da giderek, burada kendi alanlarındaki bölümlerin hocalarını götürdük. Bir de bu okullara Erzurumlu hocalarımızı da Erzurum’da mezun olduğu okullara hocalarımızı götürdük ki, “Sizin okulunuzdan bu hoca çıktı. Atatürk Üniversitesi’nde böyle bir hoca oldu.” şeklinde öğrencilere bir motivasyon kaynağı sağlamayı hedefledik. Proje, bilimin bir meslek olduğunu amaçlıyor. 2. Aşamada da günümüzde yediğimiz, içtiğimiz her şeyin bilimle ilişkili olduğunu göstermeyi, anlatmayı hedefliyoruz. 

66 Stant 245 Görevli

Projede toplamda 245 görevli olacak. 150 öğrenci ve 95 öğretim görevlisi projelerde bulunacaklar. Toplamda 66 standımız olacak. Bunların bazısı atölye şeklinde olacaklar. Orada öğrenci atölyeye gelip, hoca ne yapmışsa ona katılacak. Mesela bitkilerden elde edilen boyalar ile iplikleri boyayacaklar. İnsanlar hangi bitkiden hangi rengin elde edildiğini öğrenecekler. Bunun yanında bazı bitkilerden koku elde edeceğiz. O kokuyu nasıl elde ettiğimizi hocalarımız orada göstererek bize anlatacaklar. Projede su ürünleri dünyası olacak. Ziraat Fakültesi’nden burada seralar olacak. Dikey tarım burada gösterilecek. Güneşten enerji nasıl elde edildiği anlatılacak. Açık hava tiyatromuz olacak. 

Konser

Cuma gecesi konserimiz olacak. Farklı ana başlıklarda etkinliklerimiz olacak. Proje, geçen yıl 2 gün içerisinde yaklaşık 10 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Hedefimiz toplumu bir araya getirmek, araştırma ve inovasyonun günlük hayatımızda nasıl bir farklılık oluşturduğunu insanlara göstermek istiyoruz. Dezavantajlı okullarımızı buraya getirmek istiyoruz. Bu proje ile halk ile üniversiteyi iç içe hale getirmeye çalışıyoruz.