Doğal lezzet çaşır artık tezgahlarda

Erzurum’un Doğal Lezzeti çaşır Tezgahlarda Yer Almaya Başladı

Tarih: 18.04.2024 12:12
Doğal lezzet çaşır artık tezgahlarda

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl

Erzurum'un eşsiz lezzetlerinden biri olan ve yüzde yüz doğal olarak yetişen çaşır otu, iştah açıcı ve bağırsakları çalıştırıcı özellikleriyle faydalı bir ot olurken, en önemlisi de vücudun şeker metabolizmasın da önemli rol oynar.

Çaşır otunun faydaları

Doğal ve sağlıklı beslenme trendleriyle birlikte, bu yöresel bitkiyi tatmak isteyenler için tezgahlarda yer almaya başlayan çaşırın faydaları ise saymakla bitmese de satıcısı başlıca, eklem ve kas ağrılarının giderilmesine yardımcı olduğunu sinir sisteminin hem sağlıklı, hem de düzenli çalışmasına destek olduğunu , kan şekerini düşürücü etkisi olduğunu belirtti.

Ölçülü tüketilmesi önemli

Ölçülü tüketilmesi gerektiğini ifade eden satıcı "aşırıya kaçılmamalıdır" diye uyarıda bulunurken, aynı zamanda çaşır otunun vücuttaki toksinlerin uzaklaşmasına yardımcı olduğunu ve soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarına karşı etkili olduğunu belirtti.

Yine balgam söktürücü etkisi ve vücuda enerji vererek güne zinde başlamasını sağlayan bu otun, hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırarak yaraların iyileşmesine neden olduğunu aktaran satıcı nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında da bilgiler verdi.

Çaşır Otu Nasıl Tüketilir?

Toplanılan otların yıkandıktan sonra haşlanarak doğrudan yenilebildiğini belirten satıcı aynı zamanda yumurtayla, sarımsakla kavrularak lezzetli bir ot yemeği hazırlanabildiğini aktarırken, çaşır otunun çay olarak da günde iki fincan tüketilebildiğini vurguladı. 
Hazırlaması son derece kolay diyen satıcı "Çakşır otu tozu ya da kökünü kaynadıktan sonra birkaç dakika dinlendirilmiş suyun içine ekleyin, 10 – 15 dakika demlenmesi için bekletin. Demlenen çayı süzerek için. Tatlandırmak için dilerseniz bal ekleyin" dedi