Doğalgaz Tasarrufu İçin Önemli İpuçları

Erzurum´da bu yıl kış aylarında havalar geçen yıllara oranla daha sıcak geçse de, evlerinde doğalgaz olanlar bütçeden sarsılıyor. Gazeteniz GÜNEBAKIŞ´ın gerek inşaat mühendislerinden gerekse kombi satışı yapan firmalarından edindiği bilgilere göre derledi

Tarih: 01.01.0001 00:00
Doğalgaz Tasarrufu İçin Önemli İpuçları

Nesrin ÇETİNKAYA

Uzman görüşleri şöyle: ?? Doğalgaz tasarrufu yapmak için öncelikle binada yalıtım ile ısı kaybının minimuma indirmek gerekir. Unutmayın ne kadar az kayıp sağlanırsa ortam ısısını muhafaza etmek için kombiniz o kadar az çalışacaktır. Yüksek verimli cihazlar yani yoğuşmalı kombileri tercih etmek de doğalgaz tüketimini etkileyecektir. Yoğuşma teknolojisinde yanma sonucu ortaya çıkan atık gazın ısısı tekrar değerlendirilerek sisteme aktarılır. Böylelikle arzu edilen ortam ısısına kavuşmak için yoğuşmalı kombilerde daha az doğalgaz tüketilir.

GECELERİ KOMBİYİ KAPATMAYIN

* Geceleri evin ısı kaybına mani olmak için kombiyi kapatmak yerine düşük ısıda çalışması sağlanabilir. Ayrıca geceleri perdelerin örtülü olması varsa panjurların kapatılması enerji tasarrufu sağlar. Ancak perdelerin radyatörlerin önünü kapamamasına dikkat etmek gerekir.

* Ortama ısıyı dağıtan evdeki radyatörlerin önüne ve üstüne, dekoratif eşyalar (mermer, ahşap kaplama, vb.) koyarak ısının dağılımına engel olmaktan kaçınılmalıdır.

* Kombilerin yıllık bakımlarının aksatılmaması, doğalgaz tasarrufunu etkileyen önemli faktörlerden biridir. Yapılan bakımdan sonra kombinizin randımanı artar, kullanım süresi uzar, doğalgaz tasarrufu sağlar, kombinizin konforlu bir şekilde uzun yıllar boyunca sizlere hizmet etmesini sağlar. Bacalı cihaz kullanan doğalgaz tüketicileri yılda en az bir kez baca temizliği ve bakımı yaptırmalıdır. Bakımı yapılan baca, cihazın yanma verimini artırıp tasarruf sağlar. Kombi bakımları DemirDöküm servisleri tarafından yapılırken, Baca temizliği hizmetleri için bağlı bulunduğunuz belediyeden veya itfaiye hizmetlerinden bilgi alabilirsiniz.

* Doğal gaz tüketimi dairenin izolasyonuna göre büyük farklılıklar göstermektedir. Dairenizin dış cephelerinde izolasyon yok ise; yaptırılması büyük oranda enerji tasarrufu sağlayacaktır. Ayrıca sıcaklık ayarı cihaz üzerinden yapılıyor ise gece sıcaklığı gündüz sıcaklığına göre düşürülmelidir. Dış hava sıcaklığına göre de sıcaklık ayarları değiştirilmelidir. Bu sıcaklık ayarlarını yapmanın en kolay yolu bir oda termostatı veya dış hava duyargalı regler kullanmaktır. Bu otomatik kontrol cihazları ısıtma sistemini ayarlanan sıcaklığa ve yapılan zaman programına göre çalıştırarak tasarruf sağlayacaktır. Bazı petekleri kapatmak tasarruf sağlar ama bu tasarruf kapatılan peteğin oranında olmaz, daha az olur. Yani mevcut peteklerin yarısını kapatmak % 50 enerji tasarrufu sağlamaz