Doğalgaz sıkıntısı sobaya talebi artırdı.

Avrupa’daki doğalgaz sıkıntısından dolayı yurt dışından Erzurumdaki soba satıcılarına soba siparişi verenlerin sayısı hergeçen gün artıyor.

Tarih: 22.09.2022 10:14
Doğalgaz sıkıntısı sobaya talebi artırdı.

Erzurum’da soğuk ve dondurucu kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte soba ustaları mesaiye başladı. Havaların soğumasıyla birlikte, doğalgaza gelen fahiş zamlarda soba satışlarının artmasına neden oluyor.

Talha KOCA

Erzurum’da kış mevsimi yüzünü gösterdi, sobacılarda mesai başladı. Sonbahar mevsiminin yaşandığı Eylül ayı ile birlikte Erzurum’da yüksek kesimlerde ve köylerde sobalar kuruldu. Yoğun geçen kış ayları öncesi soba yapım işine koyulan ustalar, Eylül ayının gelmesiyle soba onarım talebinde ve satış oranında büyük ölçüde artış olduğunu belirttiler. Avrupa’daki doğalgaz sıkıntısından dolayı yurt dışından bile soba siparişinde bulunanların oranın büyük ölçüde arttığının altını çizdiler.

10 BİN LİRAYA KADAR SOBA VAR

Kış mevsiminin erken gelip uzun geçtiği Erzurum’da, soba fiyatları 2 bin liradan 10 bin lira aralığında değişiklik göstererek alıcı buluyor. Erzurumluların kış mevsimi sonrası bile vazgeçemediği sobalar, il genelinde özellikle köylerde olmak üzere 4 mevsimde kullanılmaya devam ettiği bildiriliyor. Kış aylarında sobalar  başta ısınma ihtiyacını karşılanması olmak üzere patates ve kestane közlemesinde, yemek yapmak aynı zamanda çay demlemek için ocak işlevi de görmekte. Erzurum’un bazı bölgelerinde özellikle  yaz aylarında bile aktif olarak yanan sobalar ocak şeklinde kullanılmakta. Erzurum halkı soba üzerinde pişen yemek ve demlenen çayın ocakta pişirilen yemek ve demlenen çaydan daha lezzetli olduğunu belirtip bundan vazgeçemiyor.

BACA TEMİZLİĞİ UYARISI

Soba satışlarının büyük oranda rağbet gördüğü Erzurum’da soba ustaları vatandaşlardan sobaları kurmadan önce bacaklarını güzelce temizleyip gerekli onarımlarını yapmalarını ve aynı zamanda hava kirliliğini az da olsa önlemek için bacalarına duman süzgeci ve filtresi takımları uyarısında da bulundular. Vatandaşlardan gece uyumadan önce sobalarını mümkün olduğu kadar söndürmelerini tavsiye eden soba satıcıları, yatmadan önce kesinlikle sobalarına kömür takviyesinde bulunmamalarını istediler.

DADAŞ SOBADAN VAZGEÇEMİYOR

Erzurum’da yaşayan vatandaşların birçoğu sobalardan vazgeçememekte. Doğalgazlı ve kaloriferli evlerde bile evin merkezi konumuna kurulan sobalar, halk tarafından büyük çoğunlukta kullanılmaya devam etmekte. Bölgede yaşayan yerli halk sırtını sobaya dönmeden ısınamadıklarını söylemekte ve en büyük ısınma kaynağının soba olduğunu aktarmakta. Erzurum halkının tabiriyle “Dalımi (sırtımı) sobaya doğru vereyim de (döneyim de) kemiklerim ısınsın” şeklinde yıllardır gelen bir söz dizisi  bulunmakta.