Doğanın mucizelerinden birisi “Kaya Tuzu”

Erzurum Kazım Karabekir Mahallesi esnafı Mahmut Demir, kaya tuzu hakkında konuştu.

Tarih: 11.11.2023 15:35
Doğanın mucizelerinden birisi “Kaya Tuzu”

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Kaya tuzunun yaklaşık 84 mineral içerdiğini söyleyen Mahmut Demir, “Uzmanların açıklamalarına göre de yeterli ölçüde ki kaya tuzu kullanımız tansiyon hastalarına iyi geliyor” dedi. 

Kaya tuzlarının genelde mağaralardan çıkarılan tuzlar olduğunu ifade eden Demir. “Bizim elimize genellikle Çankırı’dan veya Iğdır’dan geliyor. Bu iki il Türkiye’de kaya tuzu rezervi olan yerlerdir. Erzurum’da da vardı ancak artık kaya tuzu çıkmadığı için yaklaşık 5-6 sene önce kapandı” şeklinde konuştu. 

“KRİSTAL ŞEKLİNDE Kİ KAYA TUZLARI ÇANKIRI’DA ÇIKIYOR”

“RAFİNE EDİLEN TUZLAR ÖZELLİĞİNİ KAYBEDİYOR”

Açıklamalarına kaya tuzlarının türleri hakkında bilgi vererek devam eden Mahmut Demir:

“Kaya tuzlarının türleri mevcuttur. Türkiye’de sadece beyaz olan tuzlar çıkarılıyor. Ancak burada kırmızı Himalaya Tuzu da vardır. Yurtdışından elimize gelmekte olup, Pakistan’da çıkarılıyor ve yine Pakistan’dan elimize ulaşıyor. Türkiye’de olan kristal şeklinde ki kaya tuzları Çankırı’da çıkıyor ancak oranında rezervi azalmış durumda. Iğdır’da ki çıkan tuz ise biraz daha esmer tuzdur. Orada kurdukları rafine yüzünde işlem gören tuz özelliğini kaybetmeye başlıyor. Tuzu orada belirli bir derece de silikat ile zenginleştiriyorlar. Dolayısıyla bu işlem de daha fazla mineral eklemek isterken, tuzun özelliğinin kaybolmasına yol açıyor. Tuz akıcı bir beyaz renge bürünüyor ancak özelliğini, kendi mineralini kaybediyor” dedi.  

KAYA TUZLARININ KİLOSU 20 TL’DEN BAŞLIYOR

Son olarak sözlerine kaya tuzunun fiyatlarıyla devam eden Demir, “Fiyatlarından bahsedecek olursak, her yerde tuzların fiyatları farklılık gösterebiliyor. Örneğin ben kendi dükkânımda kilogramını 20 TL’ye satarken başka yerlerde, internet üzerinde, kilogramını 50 veya 60 TL’ye kadar satabiliyorlar” ifadelerini kullandı. Himalaya tuzunda ise cüzi miktarda bir fark olduğunu ve nedeninin ise yurtdışından gelmesi olduğunu söyleyen Mahmut Demir, “Bunların dışında elimizde kaya tuzu dışında, deniz ve göl tuzları da mevcut” diyerek konuşmasını sonlandırdı.