Doğu Çiftçisinin dikkatine! Kışın da ekilebiliyor?

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, ?Tarım Portalı? ile Erzurum ve Bölge çiftçisini bilgilendiriyor. Bölge topraklarında verimi yüksek bitkilerin tüm ayrıntılarıyla paylaşıldığı Portalda, Fiğ tarımına dikkat çekildi. Macar ve Tüylü Fiğ çeşitleri kışın

Tarih: 01.01.0001 00:00
Doğu Çiftçisinin dikkatine!  Kışın da ekilebiliyor?

 

Nesrin ÇETİNKAYA

ÖNEMLİ FİĞ TÜRLERİ

Dünya üzerinde serin ve ılıman iklim kuşağına yayılmış çok sayıda fiğ türü bulunurken, Türkiye´de fiğ denilince akla gelen tür yerli fiğ. Bunun yanında macar fiği ve tüylü fiğ gibi diğer türler de yem bitkisi olarak önem taşıyor.

YERLİ FİĞ YAYGIN

Yerli fiğ, ülkemizin her yöresinde otu veya tanesi için yetiştiriciliği yapılan önemli bir türdür.Hem tanesi hem de otu için yetiştirilir. Kıraç şartlarda dekara 250-300 kg, sulu şartlarda ise 400-500 kg kuru ot verimi üretir.

MACAR FİGİ SOĞUĞA DAYANIKLI

Macar fiği son yıllarda ülkemizde ekimi hızla yayılan bir fiğ türüdür Yerli fiğe göre daha yüksek ot verimine sahip olması ve soğuklara dayanıklı olması önemli avantajları. Doğu Anadolu gibi kışları soğuk olan bölgelerde dahi kışlık olarak ekilebilmektedir. Ağır, killi ve ıslak topraklarda yetişebilmesi diğer bir önemli özelliğidir.

TÜYLÜ FİĞ DE KIŞIN EKİLEBİLİR

Tüylü fiğ de macar fiği gibi soğuklara dayanıklı ve kışlık ekilebilen fiğlerdendir. Yerli fiğe göre daha fazla ot üretir. Kurağa da çok dayanıklı olan bu bitki, hafif ve verimsiz topraklara kolayca uyum sağlayabilir

FİĞLERİN ÖNEMİ VE KULLANIM ALANLARI

Fiğler hem sulu, hem de kıraç şartlarda yetiştirilebilir. Verimleri yüksek, gövdeleri ince ve bol yapraklı olduğundan besin değeri yüksek yem üretirler. Fiğler kıyı bölgelerimizde kışlık olarak ekilip yaş ot olarak, iç bölgelerimizde ise yazlık yetiştirilip kuru ot olarak değerlendirilirler. Taneleri de protein ve enerji bakımından zengin olduğundan kesif yem olarak kullanılırlar.

FİĞ TOPRAĞI ZENGİNLEŞTİRİYOR

Fiğ türleri genellikle tek yıllık bitkiler. Bu yüzden buğday, arpa, pamuk, pancar, patates veya ayçiçeği gibi bitkilerin ekildiği tarlalarda, toprağı dinlendirmek ve iyileştirmek için kullanılacak baklagillerin başında gelirler. Fiğden sonra ekilen ürünün verimi artar. Toprak, besin elementleri ve organik madde bakımından zenginleşir. Tarlayı yormayıp suyu ekonomik kullandıkları için kıraç alanlarda nadası azaltmak için kullanılırlar.

TOPRAK İSTEKLERİ

Fiğler, hemen hemen her çeşit toprakta yetişebilirler. Ancak derin, kalkerli, killi ve verimli topraklarda daha yüksek verimli olurlar. Kumlu topraklar iyice gübrelenmedikçe fiğ tarımına uygun değildir. Toprakta suyun tutulması iyi olmalıdır. Fakir ve kumlu topraklarda tüylü fiğ, ağır ve ıslak topraklarda ise macar fiğinin yetiştirilmesi daha kolaydır. Fiğ türleri toprak asitliliğine diğer baklagillere göre daha dayanıklıdırlar. Toprakta kireçlemeye gerek duyulmadan yetiştiricilikleri yapılabilir.

FİĞLERİN EKİMİ

Yerli fiğ kış soğuklarına fazla dayanıklı değildir. Bu nedenle kışları sert olan bölgelerde yazlık ekilmelidir. Kışları ılıman bölgelerde ise sonbaharda ekilebilir. Macar fiği ve tüylü fiğ kış soğuklarından zarar görmediği için Doğu Anadolu Bölgesinde dahi kışlık ekilmelidir.