Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti'nden 10 Ocak Açıklaması:

“Medya Sektöründeki Sorunlara Çözüm Bekliyoruz”

Tarih: 10.01.2024 23:05 Güncelleme: 10.01.2024 23:07
Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, cemiyet yönetimi adına 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 2024 yılının medya sektöründeki sorunların çözüm bulması temennisinde bulundu.

Özsoy, 10 Ocak'ın, basında çalışanların özlük haklarını düzenleyen 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı önemli bir gün olduğunu hatırlatarak, "Sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle bu günü bayram değil, dayanışma günü olarak kutluyoruz" dedi. Basın sektörünün zor bir dönemden geçtiğini belirten Özsoy, mesleki yasalardan basın özgürlüğüne kadar birçok konuda düzenleme beklentisi içinde olduklarını ifade etti.

Meslek yasası eksikliği konusuna vurgu yapan Özsoy, Türkiye'de gazetecilik mesleğini ve kimlerin bu mesleği yapabileceğini düzenleyen 'Gazetecilik Meslek Yasası'na acil ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu yasa olmadan herhangi bir eğitim veya bilgi birikimi olmayan kişilerin gazetecilik mesleğine başlayabildiğine dikkat çeken Özsoy, "Gazetecilik Meslek Yasası, teknolojik gelişmeleri de göz önüne alarak günümüz koşullarına uygun olarak yeniden çıkarılmalıdır" şeklinde konuştu.

“RESMİ İLAN VE REKLAM YÖNETMELİĞİ HABER SİTELERİNİ ZORLUYOR”

İnternet haberciliği konusundaki yasal boşluğa da değinen Özsoy, geçtiğimiz yıl çıkarılan Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği'nin internet haber sitelerine ağır koşullar getirdiğini belirtti. Anadolu medyasının mevcut durumuna bakıldığında, yönetmeliğin yeniden gözden geçirilerek uygulanabilir hale getirilmesi gerektiğini savundu.

Ayrıca, basın kartı şartıyla ilgili olarak Özsoy, basın kartı alamayan gazetecilerin anayasal sosyal güvenlik hakkının fiili hizmet süresi zammı yoluyla geri verilmesi gerektiğini dile getirdi. Mesajında, "Çalışan Gazeteciler Günü'nü gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere umutla ulaşmak ve 2024 yılının sorunların çözüldüğü bir yıl olması temennisiyle, sorumlulukla görev yapan meslektaşlarıma saygı ve sevgilerimizi sunar, sağlık ve başarı dolu günler temenni ederiz" ifadelerine yer verdi.