Doğu Anadolu’da Tek! Sahtesi Canınızı Yakabilir!

Doğu Anadolu Bölgesi’nde tek olan Erzurum Doğal Taş Atölyesi, Erzurum’da bulunan 30 civarında ki doğal taşa ev sahipliği yapıyor.

Tarih: 30.10.2023 17:33
Doğu Anadolu’da Tek! Sahtesi Canınızı Yakabilir!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Doğu Anadolu Bölgesi’nde ki tek doğal taş atölyesi, Erzurum Doğal Taş Atölyesi’dir. Erzurum’da tespit ettikleri toplamda 30 civarında ki doğal taşı dünyaya pazarlıyorlar. Doğal taşları atölyede işleyip hem turizm hem istihdam hem de kalkınma açısından değerlendirmeye çalışıyorlar. 

TAŞLARIN EFENDİSİ

Doğal taşlara örnek veren Erzurum Doğal Taş Atölyesi’nin ustalarından “Taşların Efendisi” Oğuzhan Türk, “Erzurum bir obsidyen yatağıdır. Tabi obsidyen bol bulunduğu için çok tercih edilen bir taş değildir. Ancak bunun yanında tıpkı Oltu Taşı gibi Oltu Zümrüdü de bir dünya markasıdır. Çok güzel ametist taşlarımız vardır, kalsedon taşlarımız, karnelyan akik taşlarımız, lapis taşlarımız vardır. Söylediğim gibi taş çeşidimiz çoktur” ifadelerini kullandı. 

“Bizden de genelde süs olsun diye taş almazlar” şeklinde ifadelerine devam eden Oğuzhan Türk,  “Gelen müşteri mutlaka alacağı taşı araştırmış olur veya bizim tavsiyelerimizle farklı sağlık sorunları için alır. İstedikleri taşlarda zaten muhakkak bizde mevcuttur. Bunların yanında bu taşalar için de çeşitli bilim insanları kitaplar yazmışlardır. Örneğin, Biruni, İbn-i Sina, El-Tîfâşî ve İbrahim Hakkı Hazretleri gibi bilim insanları taşlar konusunda ansiklopedi tarzında kitaplar yazmışlardır” dedi. 

SENTETİK CAMLARA DİKKAT!

Çin’den veya Hindistan’dan gelen sentetik camların burada doğal taş diye satıldığını söyleyen Oğuzhan Türk, bu taşların tıpkı katalin adı verilen sert malzemeden yapılıp sonra da gerçek kehribar diye satılan taşlar gibi olduğunu vurguladı. 

“Atölyemizde de bu sahte ürünlerden var. Gelen müşterilerimize gösteriyoruz bu malzemeleri. Bunların sahte mallar olduğunu, gerçek olduğunun nasıl anlaşılabileceğinden bahsediyoruz.” 

“Başarı bileklikleri sahtedir” 

“Bu taşlar için başta söylediğim gibi çeşitli bilim insanları kitaplar yazmışlardır. Bunlardan örnek verecek olursak Biruni’nin, sarılık hastası olanların kehribar takmasını söylediği dörtlükleri vardır. İbrahim Hakkı Hazretleri’de zümrüt hakkında dörtlükler yazmıştır. Biz müşterilerimize Türk Tarih Kurumu baskılı kitapları alıp, okumalarını doğru bilgi edinmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü taşlar da birer mineraldir. Hangi mineralin ne açıdan kullanılması gerektiği de önemlidir. 

“Günümüzde başarı bilekliği adında bir bileklik çıkarmışlar. İnternetten eğitim aldıklarını söyleyenler bu bilekliklerden milyonlarca sattılar” ifadelerini kullanan doğal taş ustası Oğuzhan Türk, bunun yalan olduğunu araştırılınca anlaşıldığını söyledi. 

“Her biri sentetik camdan oluşan birkaç tane taşı yan yana koyup bileklik yapıp sattılar. Bu sayede çok fazla para kazandılar. Bu bilekliklerden bir şey beklemeyin, boyalı camlar ile sizleri kandırıyorlar bilginiz olsun.” 

Taşların yapılmasının büyük bir ustalık gerektiğini söyleyen Türk, “Ancak asıl sorun parlatılmasıdır. Parlatma için de taşların sertlik derecesi düşük olan taşları elde parlatabiliyoruz. Ama sertlik derecesi beşten yüksek olan taşları tambur adını verdiğimiz makinemizde çeşitli parlatma tozları katarak parlatıyoruz. Makinemiz 1 hafta boyunca her gün 24 saat çalışıyor. Tek seferde içine 250 civarında taş atıyoruz ve parlatma işlemini de gerçekleştiriyoruz” bilgileriyle konuşmasını sonlandırdı.