DOLAR FİYATLARI 20TL’ YE YÜKSELDİ VATANDAŞIN KEYFİ YERİNDE

Dolar fiyatları 20TL’ ye yükselirken AVRO 21TL’ye yükseldi vatandaş ise dolarlarını bozdurmak için dövizcilerin yolunu tuttu.

Tarih: 30.05.2023 19:11
DOLAR FİYATLARI 20TL’ YE YÜKSELDİ  VATANDAŞIN KEYFİ YERİNDE

www.erzurumgunebakis.com/ Mihrimah Nefise DURDAĞ

Bazı vatandaşlar dolar fiyatlarının artmasına tepki gösterirken bazı vatandaşlar ise doların yükselmesinden memnun oldu. 

Vatandaşın dövize ilgisinin çok fazla olduğunu ifade eden Döviz Bürosu Müdürü Emirhan Özgüney, yüklü miktarda döviz alıp yatırım yapanlarında olduğunu söyledi. 

Emirhan Özgüney,’’Fiyatları biz serbest piyasadan alıyoruz. Döviz fiyatlarını etkileyen iki unsur var. Birincisi serbest piyasa (Kapalı Çarşı), ikincisi bankalar arası piyasa. Döviz yükü daha çok bankalar üzerinde dönüyor. Meselâ bir bankanın 2.5 milyon müşterisinin olduğunu söylüyorlar. Biz ise, sınırlı sayıda kişiye ve küçük rakamlı işlem yapanlara hizmet veriyoruz. İşin kaymağını bankalar yiyor, biz de işin emek yönünü hallediyoruz. Biz, toplam işlemlerde 50 Kr’dan dövizi devrederken, bankalar en az 5-6 TL’den devrediyor. Büyük rakamların bankalardan geçtiğini hatırlarsak, 1-2 milyon veya daha çok ve bu rakamların 5-10 TL gibi rakamlarla çarpıldığını düşünürseniz, muazzam bir paranın bankalarda döndüğünü göreceksiniz. Şu an vatandaşın dövize ilgisi çok fazla var. Vatandaş daha önce birisinden borç almıştır, onun için döviz alır veya borç almıştır, onu bozdurur. Bu tip müşteri bizim burada çok var veya yakıt için bazı apartman dairelerinde halen daha yakıt ödemesi dolarla yapılıyor. Ayrıca yüklü miktarda döviz alıp yatırım yapanlarda var tabi. Yani bana göre en kıymetli yatırım araçlarından biri döviz ama her ne kadar İnişli çıkışlı olsa da dünya ekonomilerinde birinci dereceden önemini yere sahip uzun ve kısa sürede yüksek kâr edilebilen önemli yatırım araçlarıdır. Kurlar gün içerisinde sürekli anlık olarak değişiklik gösteren serbest piyasa rakamlarıdır. İstikrar doğrultusunda dövizde beklenilen kadar düşüş olmadı. Kur, hemen hemen seçimden önceki seviyelerdedir.’’

Amerikan doları: 20,4000

Euro: 21,7000

İngiliz sterlini: 24, 02500