DSİ Erzurum'da yeni kuyular açıyor

DSİ Bölge Müdürü Oğuzhan Yavuz, beraberindeki heyetle, sulama kooperatifi sahasında yer alan, ekonomik ömrünü tamamlamış kuyuların yerine yeni kuyular açan ekibin çalışmalarını yerinde inceledi.

Tarih: 24.01.2023 12:34
DSİ Erzurum

Sinan AYDIN

Devlet Su lşleri (DSİ) Erzurum 8. Bölge Müdürlüğü, sulama kooperatifi sahasında yer alan, ekonomik ömrünü tamamlamış kuyuların yerine yeni kuyular açıyor. Bu kapsamda DSİ Bölge Müdürü Oğuzhan Yavuz, Bölge Müdür Yardımcısı ve ilgili Şube Müdürleri ile birlikte, Erzurum Pasinler merkez sulama kooperatifi sahasında yer alan, ekonomik ömrünü tamamlamış kuyuların yerine yeni kuyular açan 81. (Sondaj) Şube Müdürlüğünün yapmakta olduğu çalışmaları yerinde inceleyip son durum hakkında bilgiler aldı. Müdür Yavuz, Müdürlük olarak ekonomik ömrünü tamamlamış kuyuların yerine yeni sondajlar vurduklarını söyleyip çalışanlara başarılar diledi. 

DSİ NEDEN SU KUYULARI AÇAR?

DSİ'nin misyonu; Ülkemiz su kaynaklarını bilim ve tekniğe uygun olarak kullanıma sunmak, su ve ilgili toprak kaynaklarımızın çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik esasları dâhilinde geliştirilmesini sağlamak. Vizyonu, Su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve yönetilmesinde öncü kuruluş olmak. Görev ve Sorumlulukları; Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, ülkemizdeki bütün su kaynaklarının plânlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu, Merkezi Yönetim Bütçesine tabii özel bütçeli yatırımcı bir kuruluştur. 15 Temmuz 2018 tarihli ve 30479 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 4) ileTarım ve Orman Bakanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz, merkezi Ankara’da bulunan özel bütçeli Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Bir kamu kuruluşu olarak kendine verilen; taşkın koruma, sulu ziraati yaygınlaştırma, hidroelektrik enerji üretme ve büyük şehirlere içme suyu temini yanı sıra Belediye Teşkilâtı Olan Yerleşim Yerlerine de İçmesuyu temini gayelerini etkin bir şekilde yerine getirebilmesi bakımından, söz konusu dört maksadın ortak noktası olan baraj çalışmaları konusunda öncelikli faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu sebeple DSİ Genel Müdürlüğü ülkemizde barajlar yapan bir kuruluş olarak bilinir. Aynı zamanda ülkemizdeki su kaynaklarının çeşitli kullanım maksatlarına tahsisinde otorite kuruluştur.. 28/02/1954 tarih ve 6200 Sayılı Teşkilât ve Vazifeler Hakkındaki Kanun ile; Yeraltı suyu etüt ve araştırmaları için kuyu açmak veya açtırmak, Yeraltı suyu tahsisi yapmak, Yeraltı sularının korunması ve tescili, Arama, kullanma ve ıslah-tadil belgesi vermek, 03/07/1968 tarih ve 1053 Sayılı Ankara, İstanbul ve Nüfusu 100 000’den Büyük şehirlere içme Suyu Temini Hakkında Kanun ile;

Baraj ve isale hattı,

Su tasfiye tesisi inşaatları, Su depoları yapmak, görevleri DSİ’ye verilmiş iken, 18/04/2007 tarih ve 5625 sayılı Kanun ile 1053 sayılı kanunun 10. maddesinin değişmesi neticesinde nüfus kriteri kaldırılarak Belediye teşkilatı olan tüm yerleşim yerlerinin içme kullanma ve endüstri suyu ve gerekmesi halinde atık su tesislerinin yapımında DSİ yetkili kılınmış olup 1053 sayılı Kanunun adı da "Belediye Teşkilâtı Olan Yerleşim Yerlerine İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temini Hakkında Kanun" olarak değiştirilmiştir.