DÜKKÂNLAR GÜZEL KİRALAR PAHALI

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Gürcükapı Cami Meydanı ve çarşı projesinde açılan iş yerleri kira fiyatlarının artışlarından dolayı Erzurum esnafı dükkânları kiralayamıyorlar.

Tarih: 23.05.2023 18:50 Güncelleme: 23.05.2023 22:34
DÜKKÂNLAR GÜZEL KİRALAR PAHALI

www.gunebakiserzurum.com / Berivan POLAT

Yeni yapılan dükkânlardan memnun olmadıklarını ifade eden esnaflar kira fiyatları oldukça pahalı olduğundan şikâyetçi olduklarını söylediler. 

Recep Yıldırım, "İş merkezlerinin yapılmasından memnun değiliz. Düzgün bir şekilde yapılmamıştır. Duvarlara çivi batırmışlar. Kendiliğinden düşen beton parçaları var. Bu durum da vatandaşlarımıza zarar verir. Kira fiyatları oldukça pahalı örneğin bir dükkânın kira fiyatı aylık 15 binden TL'den başlıyor. Kira fiyatları artışından dolayı şu an boş. Vatandaşların maddi imkânı gücünden dolayı alamıyorlar.  Kira fiyatları aylık 15 binden TL'den başlayan bu dükkân esnafı iki eleman çalıştırıyor. Günlük 400 TL tabi bunun su faturası, doğal gaz faturası yani kazanacağı parayı hangi birine versin, zor bir durum."

Muhammet Katmer, "Eskiden buralara kadınların girebileceği bir yer değildi. Çok kalabalık çok eski bir yer, metruk binaların olduğu, çok farklı bir yerdi. Şu an da Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehmet Sekmen Erzurum'a çok güzel bir değer kazandırdı. Bu çarşı Erzurum'a bir değerdir. 

Binali Teke, "Buranın kira fiyatları pahalı olduğu için esnaf dükkânları tutamıyor. Dış cephanesine sıva vurulmamış cıvatalar kullanılmış. Tehlikeli bir durumdur. Bir iki defa paslanırsa bu duvarlar çöker. Şehir merkezinde olduğu için de kira fiyatları pahalı geliyor esnaflar kiralayamıyor dükkânı yani diyeceğim burada dükkân tutmak zor."

Sırrı Aksakallı, "Burada yapılan kentsel dönüşümden memnunuz. Oldukça güzel bir yapı çalışması olmuş. Önce ki seneler buralar biraz daha kötüydü. Şimdi daha güzel oldu. Saha açıldı, dükkanlar bir dizayn haline getirildi, cami görünürlüğü daha ön plana çıktı. Büyükşehir Belediyesinin yaptığı bu proje için teşekkür ederim oldukça güzel bir yapı çalışması olmuş."

Sefer Daşkan, “Vatandaşlar bu kirayı nasıl versin. Oldukça pahalı, bir dükkân kira fiyatı 15-16 bin TL'den başlıyor. Ama yapılmasından memnunuz güzel olmuş cami etrafı açıldı, mimarisinde biraz sorun var. Etrafına çam ağaçları dikilse daha da güzel olur. Eskiden burası harabe bir yerdi şu an bu projenin yapılmasıyla çok güzel oldu. ”

Burası Erzurum'a 150 yıl faaliyet gösterecek bir yerdir. Biz de esnaf olarak memnunuz. Yine buraya eski tarihi bir hava katmış. Şadırvan olsun, cami olsun çok güzel olmuş. Herkese metrekare arsa verilmiştir. Kira yüksek ama buda belediyle bir alakası yok. Bildiğim kadarıyla bir tane belediyeye ait diye biliyorum. Yeni olduğu için millet çok fahiş fiyatlar istiyor. Esnaflar da kira artışından dolayı tutmuyorlar. Ama biz kira fiyatlarının düşmesini temenni ediyoruz. Hemen ilerde olan bir dükkân 150 metrekarelik olan bir dükkân kira fiyatını 30 bin TL istemektedir. Bu da vatandaşları mağdur ediyor."

Barış Rehber, “ Yapılan yerlerin kıymeti artınca mal sahipleri hemen kira fiyatlarını yüksek tutuyor. Yalnız mal sahipleri fahiş fiyatlarda kira talebi sundukları için dükkân kiralayamıyoruz. Mal sahiplerinin elini taşın altına koyması gerekiyor. Ama kentsel dönüşümden memnunuz. Metruk görünümden kurtuldu. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e teşekkür ediyoruz.”