Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nda önemli açıklamalar

Erzurum’un en eski sahaflarından birisi olan Nizamettin Korucu, 8-14 Kasım Dünya Çocuk Kitapları Haftası hakkında konuştu.

Tarih: 15.11.2023 16:40 Güncelleme: 15.11.2023 16:41
Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nda önemli açıklamalar

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Dünya Çocuk Kitapları Günü’nde herhangi bir etkinlik yapılmadığı siteminde bulunan sahaf Nizamettin Korucu, “bir sahaf olarak şunları söyleyebilirim” şeklinde başladığı konuşmasına:

“Çocukların kitaplarla buluşması, tanışması ve ilköğretim yıllarına kitaplarla başlaması çok önemlidir. Çocuklar öğretmenlerinin tavsiyeleriyle okumaya başlayabilirler. Öğretmenler bu konu da onların en büyük rehberi olacaktır. Çocuk edebiyatı hem dünya hem de Türkiye’de çok ileri düzeydedir. Bizim çocuk edebiyatının da dünya edebiyatı ile boy ölçüşecek şekilde geniş bir zenginliği vardır. Günümüz de çocuk edebiyatı adına yeni kitaplar yazan yeni yazarlar çıkmaya da devam ediyor. Öğretmenler, çocukların okuması için kitap seçtikleri zaman, seçecekleri kitapları kendileri de bilmeleri lazımdır. Çünkü çocuk kitabı adına gösterilen her kitap çocuk kitabı değildir ve çocuklar için anlaması zor olabilir” ifadeleriyle devam etti. 

MASALLAR ÇOCUKLARIN OKUMASINDA ÇOK ÖNEMLİ ROL OYNAR

“Bizim çocukluğumuzda, Eflatun Cem Güney, Peyami Safa ve Kemalettin Tunca okurduk” diyerek sözlerine devam eden sahaf Nizamettin Korucu, bunların arasında sadece Kemalettin Tunca’nın kitapları çocuk kitabı diye okutulmamaya başlandığını, bunun nedeni de çocukları karamsarlığa itme düşüncesi olduğunu söyledi. 

“Ancak yine de biz çocukken bu yazarları çok okurduk. Her çocuk gibi masal âlemine dalardık. Masallar çocuklar için çok önemlidir. Bir çocuk kitap okumaya masalla başlamalıdır. Çünkü masallar çocukları daha çok okumaya teşvik eder.” 

AİLE İÇİNDE OKUMA SAATLERİ OLMALI 

Son olarak çocuklarda okuma duygusunu arttırmak için başka bir yöntemden bahseden Korucu, “Aile de herkesin bir arada kitap okuma saatleri olmalıdır. Aile bireyleri günün belirli bir saatinde, elektronikten uzaklaşıp bir odada hep beraber kitap okumalıdır ki çocukta bunu görsün ve buna alışsın” dedi.