DÜNYADA BİR İLK! ERZURUM’DA TAMAMLANIYOR…

Dünya’da ilk defa Erzurum’da yapımına başlanan Taş Eserler Müzesi’nin birinci etabı bitti.

Tarih: 25.07.2023 18:40
DÜNYADA BİR İLK! ERZURUM’DA TAMAMLANIYOR…

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ 

Eski Müze Müdürlüğü’nün “Taş Eserler Müzesi”ne çevrileceğinin ifade eden Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Taş Eserler Müzesi’nin dünya da bir ilk olacağını dile getirdi. 

Müzenin yapımında Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan’ında çok büyük katkılarını olduğunu vurgulayan Almaz, Başkan Orhan’a teşekkürlerini sundu.   

Almaz, “Biz eski müzeyi yeni müzeye taşıdık ve eski müzeyi ‘Taş Eserler Müzesi’ adında, dünyada bu nitelikle ve düzeyde bir tane bile olmayan, M.Ö 10.000’lerden, günümüze kadar gelen süreç içerisinde, bu bölgede, Anadolu’da yaşamış bütün medeniyetlerin izlerini taşıyan Taş Eserler Müzesi yapıyoruz. Elimizde; Kıpçak Türkleri, Bizans, Selçuklular, Osmanlı gibi birçok devletin, bunların dışında Urartular, Persler, İlhanlılar ve Akkoyunlular vb. gibi kısa vadeli de olsa burada hakimiyet kurmuş çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan, mezar taşı, kitabe, koç heykeller, Türk tamgalı taşlar, kurunlar, günlük hayatta kullanılan taştan yapılmış aletler gibi yaklaşık 500-600 civarında eser bulunuyor. Ben eminim ki bu müzeyi hayata geçirdiğimizde insanlar da bir o kadar da güvenip, kendi sakladıkları kaybolmasını, kırılmasını istemediklerini eserleri bizlere aktaracaktır. Bunu bazen bize alenen söyleyen insanlar da var. Dolayısıyla en az bin civarında envanteri olan bir müze yapacağız. Şimdilik 1. etap bitmiş durumda ve içeri de 300’e yakın eser bulunduruyoruz. 1. etapta Aziziye Belediyesi ile beraber, özellikle Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan teşekkürümüzün bildirilmesini her platformda istiyorum. Çünkü böyle bir olaya hem finans anlamında hem de altyapı anlamında çok ciddi katkılarda bulundu. Bizde tabi akademik anlamda hazırlıklarımızı yaptık. Eserleri topladık getirdik. Özellikle oranın peyzajı Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan tarafından yapıldı. Peyzaj yapıldıktan sonra 1. etap bitti. 2. etapta ise şu an mevcut olan eski müze binası deprem yönetmeliğine göre acil yıkım kararı alındığı için o bina yıkılacak, 300-400 taş eder getirilecek ve yerine aynı bölgeye Taş Eserler Müzesi yapılacak. Bu sene söylediğim gibi 1. etap bitti. 2. etap içinde binanın yıkım kararını aldıracağız ve derhal yapım işlemine başlanacak. Bu sene binayı yıktırabilirsek, yıktırır yıktırmaz peyzaja başlanacak. Seneye bu zamanlar 2. etabı da tamamlamayı düşünüyoruz.”