Dünyanın bakırı Erzurum´dan

Erzurum Bakır Atölyesi´nde unutulmaya yüz tutmuş bakır işlemeciliğinin gün yüzüne çıkarılıyor. Üretilen 182 ayrı geleneksel bakır işlemesi el ürünleri, başta İran ve Dubai olmak üzere tüm dünyaya satılıyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Dünyanın bakırı Erzurum´dan

Sinan AYDIN

Erzurum Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Erzurum Belediye Tanzim Satış Tic. Ltd. Şti (ERTANSA) tarafından kurulan Erzurum Bakır Atölyesi´nde unutulmaya yüz tutmuş bakır işlemeciliğinin gün yüzüne çıkarılarak üretilen 182 ayrı geleneksel bakır işlemesi el ürünleri, başta İran ve Dubai olmak üzere tüm dünyaya satılıyor. Erzurum bakırı projesiyle üretimi yapılan bakır işlemesi ürünler ayrıca başta Antalya ve Muğla olmak üzere turistik yerlere de satılıyor.

BAKIRA YENİDEN HAYAT VERİLİYOR

İbrik, cezve, tabak, semaver, şekerlik, bardak, fincan gibi hediyelik ürünlerin üretildiği bakır işleme atölyesindeki çalışanlar bakıra yeniden hayat veriyor. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren yetkililer, ?Erzurum kültürüne mal olmuş bakır ve bakır işlemeciliğini tekrardan gün yüzüne çıkarıyoruz. Bu zamanla ölmüştü ve bu atölyemizi kurarak tekrardan canlandırdık. Giderek büyüyen atölyemizde onlarca kişiyi istihdam ediyoruz. 182 çeşit ürünün üretildiği atölyemizde üretim potansiyelimiz de giderek artıyor? dediler.

"ÜRÜNLERİ DÜNYAYA SATIYORUZ´´

Amaçlarının bu kültürü yeni nesillere aktarmak olduğunu vurgulayan yetkililer, ?Erzurum bakırı projemiz giderek gelişiyor. Yaptığımız ürünleri yurtdışına da pazarlıyoruz. İran ve Dubai´ye mal gönderiyoruz. Genelde başta Antalya ve Muğla olmak üzere turistik bölgelere satışlarımız var. Talep oldukça fazla. Biz bu taleplere daha fazla karşılık verebilmek için çalışan sayımızı arttırarak atölyemizi büyüttük. İnşallah bunu uluslararası alanda da yaymaya çalışıyoruz. 50 bin TL´ye satılan özel semaver yapıldı daha önce. 1.5 ay boyunca 10 kişinin el emeği olan ürün, 6 ayrı işlemden geçti. Selçuklu motiflerinin işlendiği 2.5 metre yüksekliğindeki semaver, 50 bin TL´ye satıldı? şeklinde konuştular. Bakır işleme atölyesinde çalışarak evlerine ekmek götüren işçiler ise, ?Buradan daha fazla birşeyler öğrenerek bunu geliştirmeyi amaçlıyoruz. Ustalarımızla birlikte çalışarak onlardan daha fazla şeyler öğreniyoruz. İnce işçilik fazla olduğundan zaman zaman zorlanıyoruz. Buna rağmen yaptığımız işten oldukça keyif alıyoruz? dediler.