Durmuş, il ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulundu CMP Erzurum´un geleceğine ışık tutuyor

Mali Müşavir Osman Turan Durmuş, il ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulunarak, tespitlerini paylaştı. Erzurum ekonomisi için Cazibe Merkezi Programının (CMP) önemine dikkat çeken Durmuş, yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği 2´inci OSB ile ilgili de,

Tarih: 01.01.0001 00:00
Durmuş, il ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulundu  CMP Erzurum´un geleceğine ışık tutuyor

Günebakış/Muhammed COŞKUN

Mali Müşavir Osman Turan Durmuş, gündeme ilişkin bir takım değerlendirmelerde bulundu. Durmuş, ÖTV ve KDV indiriminden Cazibe Merkezi Programına, nitelikli personel sıkıntısından KOSGEB´in kredilerine yönelik yaptığı açıklamalarla ekonomik durumlara dikkat çekti.  Mali Müşavir Durmuş, en önemli sorunun ise nitelikli personelin yetersizliği olduğunu belirtti.

ÖTV VE KDV İNDİRİM ESNAFI GÜLDÜRDÜ

Nisan ayına kadar ÖTV´nin kaldırılması ve KDV oranının düşürülmesiyle esnafın işlerinde canlılık yaşandığına dikkat çeken Durmuş, ?Hükümet, ekonomide ortaya çıkan yavaşlamayı bertaraf etmek için Nisan´ın 30´una kadar beyaz eşyada özel tüketim vergisi oranı yüzde 6.7´den sıfıra indirdi. Mobilya sektöründe ise KDV oranı yüzde 18 den yüzde 8 ? e düşürüldü. Böylece zor kış günlerinde esnafımızın ve tüccarımızın bir nebze de olsa yüzü gülmeye başladı. Aynı zamanda ekonomide de vatandaşlarımızın fiyatları düşen ürünlere gösterdiği talep karşısında kıpırdanmalar başladı.? dedi.

HAYDİ GİRİŞİMCİLER CAZİBE MERKEZİNE

Cazibe merkezi programına değinen Mali Müşavir Durmuş, girişimcilere seslendi. Durmuş, ?Kalkınma Bakanlığının Doğu ve Güneydoğu illerinde özellikle istihdamı artırmak için başlattıkları Cazibe Merkezleri Programını önemsiyorum.  Kalkınma Bakanlığı´nın 4. Bölge Cazibe Merkezi İrtibat Bürosu Erzurum´da açıldı. Erzurum´daki irtibat bürosu Erzincan, Bayburt, Gümüşhane illerini kapsamaktadır. Program kapsamında 11 milyar lira kaynak ayrılmış olduğundan müteşebbislerden bu fırsatı çok iyi değerlendirmelerini öneriyorum.   Uzatılmaması halinde başvuru için son gün 27 Şubat 2017 tarihidir. Bu nedenle girişimcilerimizin gerekli çalışmalarını ve başvurularını biran evvel yapmalarını salık veriyorum. Ayrıca Erzurum´umuz 2. Organize sanayi bölgesine kavuşmak üzere. Yatırımcıların büyük bir ilgi ile 2. Organize sanayi bölgesine yatırım yapmak için başvurduklarını gözlemlemekteyiz. Bu şehrimizin ve ülke ekonomimizin geleceğinin çok iyi olacağının göstergesi.? diye konuştu.

NİTELİKLİ PERSONEL SIKINTISINA ÇÖZÜM İŞKUR

İş sektöründe yaşanan nitelikli personel sorununu aktaran Durmuş, ?Ancak yukarıdaki çalışmalar kadar önemli belki de daha önemlisi ise nitelikli personel bulma zorluğudur. Maalesef yatırımcıların ara eleman bulmakta çektikleri zorluklar hızının veya başarısının düşük olacağı korkusunu taşımaktayım. Bu nedenle ara eleman yetiştirmek için gerekli eğitim alt yapının daha da güçlendirilmesini gerektiğini düşünüyorum. İŞKUR tarafından yürütülen İş Başı Eğitim Programı´nı ara eleman yetiştirmek için güzel ve başarılı bir program olduğunu düşünmekteyim.  Hatta biz kendi şirketimizin ara elaman ihtiyacı için bu programdan faydalanarak bu ihtiyacımızı karışılmakta ve istihdama destek olmaktayız. Ancak bu programın kamu kurumlarından ziyade özel sektöre kanalize edilmesinin daha doğru olacağı kanaatindeyim.? şeklinde konuştu.

KOSGEB İMKÂNI ARTTIRDI

KOSGEB´in faizsiz kredisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Durmuş, ?KOSGEB in faizsiz kredi kobilerimiz için heyecan yaratmıştı ancak imkânın oldukça kısıtlı oluşu hayal kırıklığına sebep olmuştu. Şimdi KOSGEB in faizsiz kredisinin yeniden ve daha fazla imkânla kobilere sunulacağını bilgisini öğrenmiş bulunmaktayız. Esnaf ve tüccarlarımızın detaylı ve daha doğru bilgi için KOSGEB´e başvurmalarını öneriyorum.? ifadelerini kullandı.