“Düşen kar kütlelerinin oluşturduğu zarardan bina sakinleri sorumludur”

Çatılarda oluşan buz veya kar kütlelerinin düşmesi sonucu meydana gelen hasar veya zarardan bina sakinleri sorumlu.

Tarih: 04.12.2023 22:46 Güncelleme: 04.12.2023 23:18
“Düşen kar kütlelerinin oluşturduğu zarardan bina sakinleri sorumludur”

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Kış mevsiminin yağan karla beraber kendini göstermesinin ardından çatılarda oluşan buz veya kar kütlelerinin düşmesi sonucu meydana gelen hasar veya zarardan bina sakinlerinin sorumlu olduğunu belirten Avukat Serhat Ay borçlar kanununda konuyla alakalı bir kanun olduğunun altını çizerek bina sakinlerinin gerekli önlemleri almaları noktasında uyarılarda bulundu.

Tek katlı binalarda Kar veya buz düşmesi sonucu oluşan hasar veya zarar için direkt tazminat davası açılabileceğine değinen Ay, “Kat mülkiyetine göre zorunlu hale gelen çatı bariyerleri, zorunlu bir tedbire dönüştü ve belli bir kat sayısını aşan her binada olması gerekmektedir. Bu durum borçlar kanunu madde 69’da da “bir binanın veya diğer yapı eserlerinin maliki, bunların yapımındaki bozukluklardan veya bakımındaki eksikliklerden doğan zararı gidermekle yükümlüdür” şeklinde yer almaktadır. Yasaya göre binanın veya yapı eserlerinin sahibi olan ve yasanın sorumlu tuttuğu kişi olan yapı maliki sorumlusu, tedbir alması gereken yerlerde tedbiri almalıdır. Tedbir almadığı durumlarda ise biriken kar kütlesi yoldan geçen herhangi bir adamın üzerine düşmesi durumunda tazminat sorumlusu olur bu da kusursuz sorumluluk hallerinden birisidir”. 

Kusursuz sorumluluğun ise zarar ile zararı meydana getiren olay/olgu arasında uygun nedensellik bağının olduğu fakat kusurun olmadığı bir sorumluluk hali olduğuna değinen Ay, “evin sahibi meydana gelen her türlü aksaklıktan sorumludur ama evi kiraya vermişse fiilen kirada oturan kişide aynı anda bakımdan sorumlu olmaktadır ve kirada oturan kişiye de sorumluluk doğabilir. Bu gibi durumlarda ise, birden fazla kişinin, bir borç veya zararın tamamının ödenmesi sorumluluğundan zincirleme şeklinde ve tek başına sorumlu olması hali olan müteselsil sorumluluk vardır ve hem evin sahibinin hem de evde oturan kişinin sorumluluğuna gidilebilir. Yani aracına bir binadan kar düşmesi ve hasar oluşması sonucu kişi isterse buranın sahibine gider isterse içinde oturan gidebilir”.

Çok katlı binalarda da benzer durumun yaşanmasına da değinen Ay, “bina kaç katlı olursa olsun meydana gelen zararda hepsi eşittir ve alt kattaki de üst kattaki de çatıdan sorumludur. Zarar gören kişi hepsine karşı tazminat davası açabilmektedir. Diğer türlü ise zarar gören kişi binada bulunan bir kişiye tazminat davası açar ama davalı diğer komşuları adına zararı rücu edebilir”. 

Zararın karşılanmaması durumu hakkında da bilgiler veren Ay, “Bu gibi davlar kişinin tazminat davası açması sonucu genel mahkemede görülür ve meydana gelen zarar karşılanmak zorundadır Karşılanmaması durumunda ise kişi sorumlu kişiyi icraya verebilmektedir” şeklinde konuştu.