Düve alana hibe desteği

Sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık anlayışı doğrultusunda ortaya konulan Milli Tarım Projesinin maddeleri bir bir uygulamaya giriyor. Bu kapsamda ise kırmızı ette dışa bağımlılığı sonlandırmak için yüzde 30 hibe destekli düve desteklemesi başladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Düve alana hibe desteği

 

Nesrin Çetinkaya

Kırmızı ette dışa bağımlılığı sonlandırmak adına ortaya konan 30 hibe düve alım desteklemelerinin başladığı bilgisini aktaran Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, verilen desteklemelerin Erzurum hayvancılığına büyük katkılar sağlayacağını kaydetti. 2017 yılı için başvuruların 11 Eylül-10 Ekim 2017 tarihleri arasında alınacağını duyuran Akar, destekten yararlanmak isteyen yetiştirici ve üreticiler için başvuru şartlarını sıraladı.

YÜZDE 30 HİBE DESTEKLİ DÜVE ALIM DESTEKLEMESİ BAŞLADI

Milli Tarım Projesi kapsamında üreticilere yüzde 30 düve desteklemesinin başladığı müjdesini veren Akar, ?Sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık anlayışı çerçevesinde ülkemizin gıda güvenliğini sağlamak böylelikle gelecek nesillere daha güçlü, üretken ve refah içinde yaşayan bir Türkiye bırakmak amacıyla ortaya konulan Milli Tarım Projesinin maddeleri bir bir uygulamaya konulmaktadır.  Bu kapsamda kırmızı ette dışa bağımlılığı sonlandırmak adına ortaya konan başlıklardan birisi olan yüzde 30 hibe destekli düve alım desteklemesi başlamıştır. Milli Tarım Projesi ülkemiz tarımı ve hayvancılığı adına birçok yeniliği barındıran bir proje olarak ortaya konulmuş olup tarıma sadece yiyecek meselesi olarak bakmayıp aynı zamanda gelecek meselesi ve milli mesele olarak bakan bir projedir. Bu kapsamda ilimiz içinde birçok olumlu yenilikler barındıran uygulamalar ve desteklemeler birer birer hayata geçmeye başlamıştır. 2017 yılı Tarımsal desteklemeler Bakanlar Kurulu Kararı ile açıklanan ve ayrıntıları bugünlerde netleşerek başvuruların alınmaya başlandığı yüzde 30 hibe destekli Düve desteklemesi ilimiz hayvancılığına büyük katkılar sağlayacaktır? ifadelerine yer verdi.

BAŞVURULAR 11 EYLÜL-10 EKİM 2017 TARİHLERİ ARASINDA ALINACAK

Başvuru tarihlerinin Bakanlık tarafından belirlenen iller için 11 Eylül, 10 Ekim tarihleri arasında alınacağının bilgisini paylaşan Akar, ?Düve desteklemesi Bakanlıkça belirlenecek yetiştirici bölgesi olarak belirlenen Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muş, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat illerinde ve Bakanlıkça belirlenecek mera, iklim yapısı, yetiştirici kültürü uygun diğer illerde TÜRKVET´e kayıtlı sığır işletmesi olan yetiştiricilere, en az 20 baş, en çok 200 baş düve alım bedelinin yüzde 30´unun hibe olarak verilmesini kapsamaktadır. 2017 yılı için alınacak başvurular yukarıda belirtilen illerde 11 Eylül-10 Ekim 2017 tarihleri arasında alınacaktır. Başvuru süresi 30 gündür. 2017 yılı için desteklemeye esas damızlık gebe düve (etçi ve kombine ırklar) birim fiyatı 8 bin 500 TL/baş´dır.  2017 yılı için desteklemeye esas 8-13 aylık damızlık boş dişi sığırların (etçi ve kombine ırklar) birim fiyatı 5 bin TL/baş´dır. Düve alımları, Düve Yetiştirici Merkezleri, Hastalıktan ari işletmeler, TİGEM ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden(TKK) ile ortakları/üyeleri, damızlık yetiştirici/üretici örgütleri merkez birliklerinden temin edilerek gerçekleştirilebilinir? şeklinde konuştu.

 

 

Hibe Programından Yararlanmak İçin Başvuruda Bulunacak Gerçek ve Tüzel Kişilerde Aranacak Şartlar;

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 26.08.2017 tarihinden itibaren 18 yaşını doldurmuş olmak.

b)  TÜRKVET sistemine kayıtlı sığır işletmesine sahip olduğuna dair güncel belgeyi veya tüzel kişilerin (birlik, şirket vs.) başvurularında işletmenin kurucu/ortaklardan birinin belirtilen şartlara haiz işletme sahibi olduğuna dair belgeyi başvurusu ile birlikte sunmuş olması gerekmektedir.

c) İşletme kapasitesi(Hayvancılık işletmesi kapasite raporu(EK-6) ile talep edilen hayvan sayısı uyumlu olacaktır.

ç) Gerçek ve tüzel kişilerin kamudan bağımsız olması gerekir. Devlet Memurları, Kamu İşçileri veya Devlet Üniversitelerinde görevli öğretim elemanları başvuramazlar.

d) Yetiştirici/üreticiler yatırım kredi ve vergi teşviklerinden yararlanabilirler.

Tüzel kişilikler, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde hibe programlarında yer alan yatırım konusunda faaliyet yürüteceklerini belirtirler.

Başvuruda bulunacak kişi ve kuruluşların yetkili kurul ve/veya organlarından; Kararname kapsamındaki desteklere başvuru yapması, uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yetki almış olmaları gerekmektedir.

Aynı işletme için kapasitesi ne olursa olsun 2. bir yetiştirici/üretici tarafından yapılan başvurular işleme alınmayacaktır.

Daha önce Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarından damızlık hayvan alımı hibesi için yararlanılmış olan hibeler kapsamında aynı işletme için tekrar başvuru yapılamaz.

Başvuruda Aşamasında Aranacak Belge ve Bilgiler 

Başvuru dilekçesi,

Başvuru formu,

Nüfus cüzdanı fotokopisi

Varsa, başvuru sahibinin ve Bakanlığın düzenlediği (MEB, İŞKUR, KOSGEB ve GTHB´nin birlikte organizasyonlarında) hayvancılık konusunda eğitime katıldığına dair belge/sertifika veya ziraat/veteriner teknisyeni-teknikeri, ziraat mühendis ya da veteriner hekim mezuniyet belgesi/diploma fotokopisi,

 Varsa gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge,

 Varsa işletmenin ari/organik niteliğine dair belge.

 Başvuru ve sözleşme aşamasında istenilen belgeler Talimat ekinde, HAYGEM´in  internet sitesinde ve millihayvancilik.tarim.gov.tr/ adresinde  yayınlanacaktır.

Şirketi temsil ve imza yetkili kişilere ait noter tasdikli imza sirküleri  (tüzel kişiler için), ile tüzel kişilerin yetkili kurullarından alınmış yetkilendirme kararı,

Firmanın sermaye yapısı, miktarı ve faaliyetleri açısından nihai durumunu gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi tasdikli örneği (tüzel kişiler için),

Tüzel kişilerin yetkili kurul ve/veya organlarından aldıkları yetki kararı, yatırım yapma ile ilgili almış oldukları yönetim kurulu kararı.