Duygusal özgürleşme tekniği: EFT

Kişisel Gelişim Uzmanı gazetemiz yazarlarından Mine Demir Eser ile EFT Tekniğinin uygulama alanları, sağladığı faydalar ve nasıl uygulanacağı hususunda güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Duygusal özgürleşme tekniği: EFT

Kişisel Gelişim Uzmanı gazetemiz yazarlarından Mine Demir Eser ile EFT Tekniğinin uygulama alanları,  sağladığı faydalar ve nasıl uygulanacağı hususunda güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. EFT´nin enerji psikolojisi, farklı bir ifade ile duygusal özgürleşme tekniği olduğunu dile getiren Eser, ?EFT geçmiş bitmiş bir olay üzerindeki kalan tüm olumsuz duyguları bilincimizden ve bilinçaltımızdan tamamen arındırıyor ve kalıcı bir iyileşme sağlıyor? dedi.

Çok sayıda ülkede kliniklerde kullanılan Duygusal özgürleşme Tekniği- EFT´nin danışanlar üzerindeki başarı ortalamasının yüzde 90´ın üzerinde olduğunu belirten Mine Demir Eser, bu yöntemin ülkemizde de bazı psikolog ve psikiyatriler tarafından kullanılmaya başlandığını kaydetti. 

Ayrıca EFT´nin sağladığı faydalara değinen Eser, ?Duygular, korkular, negatif ve olumsuz inançlar üzerinde çalıştığı için hayatınızı sekteye uğratan korkularınızdan özgürleşirsiniz. EFT ile ikili ilişkilerde yaşadığınız olumsuz olaylar sonrası oluşan duygusal travmaları temizleyerek öfkeden, acıdan ve nefretten özgürleşirsiniz. "Unutmayın bardak boşalmadan su dolmaz? diye konuştu.

EFT, ANI ÜZERİNDEKİ TRAVMATİK DUYGUYU KALDIRIR

EFT´NİN TARİHÇESİNDEN BİRAZ BAHSEDER MİSİNİZ?

EFT´nin kökeni tarih öncesine kadar gider ve aslı doğu tıbbına dayanır. EFT Tekniği iğnesiz akupunktur gibi tarif edilmektedir akupunktur ve akupresur yöntemleri ortak kullanılarak geliştirilmiş ve bugünkü en kolay kullanılan haline gelmiştir. Amerikalı Dr. Roger Callahan doğu tıbbını araştırmış ve olumsuz anıların, travmalar ve kötü deneyimlerin neden olduğu duyguların insan bedenindeki enerji akışını Negatif olarak etkilediğini fark etmiştir. Fobilerin, kaygıların ve endişelerin tedavisi için yaptığı çalışmalar sonucunda enerji kanallarımızın başlangıç noktalarına yapılan küçük vuruşların çok pozitif sonuçlar yarattığını fark etmiş, ve geliştirdiği bu yöntem ile bir çok hastasında muhteşem sonuçlar almıştır. Dr. Roger Callahan ilk kez 1980 yılında bu tekniği keşfetmiştir. Su fobisi olan Mary adında bir hastasına yaklaşık 2 yıl boyunca bilinen tüm terapi yönetmelerini denemiş ve neredeyse hiç yol alamamıştır.

 Yine bu seanslardan birinde mary Midesinin bulandığını söyleyince Dr. Callahan doğu tıbbındaki araştırmalarından yola çıkarak; mary´nin göz altındaki mide meridyenine ufak vuruşlar yapıp ne olacağını görmek istemiştir; birkaç dakikalık bu küçük vuruşlardan sonra mary bulantının durduğunu söyleyince yakınlardaki bir havuza gitmişler ve mary tüm fobisinin kaybolduğunu söyleyip yüzüne su serpmeye başlamıştır. Bu fobiye bağlı tüm korkuları endişeleri ve baş ağrıları hepsi bir anda kaybolmuş ve bir daha da asla tekrar etmemiştir. (Dr.Roger Callahan, The Rapid Treatment of Panic, Agoraphobia and Anxiety, 1990) DR. Roger Callahan keşfettiği bu yeni terapi Tekniğini geliştirip ?Thought Field Therapy: TFT? (Düşünce Alanı Terapisi) isimi ile adlandırmıştır. 1990 yılların başlarında ise Stanford´lu bir mühendis olan Gary Craig, bu yöntemi çok daha basitleştirip her insanın kullanabileceği bir hale getirmiştir. Çünkü Gary Craig in tekniği ile her türlü sorun için ortak bir kullanım şekli bulunmuştur. Gary Craig bu yeni tekniğe EFT demiştir.

EFT TEKNİĞİ NEDİR?

Nasıl ki, pilin kutuplarını ters yerleştirdiğimiz zaman alet çalışmazsa; bizim duygularımız da kutupsal olarak ters yüz olabilir. Dolayısıyla ruh halimiz de etkilenir? EFT bir enerji psikolojisi tekniğidir. Diğer bir ifade ile duygusal özgürleşme tekniğidir. Enerji meridyenlerini uyarma açısından akupunktur ve akupres ile olumlamalar açısından da NLP´nin ortak bir sentezi diyebiliriz.

Düşüncelerimizin negatif olması, yaşadığımız travmalar, korku suçluluk nefret kırgınlık gibi duygular, ruhsal blokajlara neden olur. Bu duygular ve travmatik anılar bilinçaltında rahatsızlıklar ve psikolojik acı olarak kendisini tezahür ettirir.

Geçmişte yaşadığımız olumsuz olaylar ya da anılar, yıllar geçse bile o olayın etkisi bizim canımızı acıtır, oysaki olay çoktan bitti fakat bizi üzen duyguyu bilinçaltımızdan temizlemediğimiz sürece bizim yaşam kalitemizi düşürür! Tam da bu sırada EFT Tekniği devreye giriyor? Olay geçse de!

Geçmiş bitmiş bir olay üzerindeki kalan tüm olumsuz duyguları bilincimizden ve bilinçaltımızdan tamamen arındırıyor ve kalıcı bir iyileşme sağlıyor. EFT hafızamızdan bu olayı ya da anıyı silmez sadece anı üzerindeki travmatik duyguyu kaldırır, biz o olayı hatırlamaya devam ederiz fakat herhangi sıradan bir olay gibi hatırlarız... Canımızı acıtmayan sıradan bir anı hali alır.

EFT´NİN DANIŞANLAR ÜZERİNDE Kİ BAŞARI ORTALAMASI NEDİR?

EFT Tekniği için sorunun ne zamandır süre geldiği önemli değil. Terapilerdeki gibi amacı ?anıyı tedavi etmek´ olmadığı için, tedavi süreci kişiye psikolojik acı vermiyor ve uzun seanslar gerektirmiyor. İlaç ve iğne tedavisi içermiyor. Hiç bir yan etkisi olmadığı için, her durumda kullanılabilir.

Birçok ülkede kliniklerde kullanılan Duygusal özgürleşme Tekniği- EFT´ nin danışanlar üzerindeki başarı ortalaması yüzde 90´ın üzerindedir. Günümüzde ve ülkemizde de bazı psikolog ve psikiyatriler kullanmaya başlamışlardır. EFT bu günlerde Amerikan Psikoterapistler Derneği tarafından da incelenmekte ve resmi olarak onaylanmak üzeredir. Ayrıca terapistler, tıp doktorları, akupunktur ve refleksoloji uzmanları, tedavi sürecini bu teknik ile birleştirebilirler.

EFT NASIL BİR FAYDA SAĞLAR?

EFT duygular, korkular, negatif ve olumsuz inançlar üzerinde çalıştığı için hayatınızı sekteye uğratan korkularınızdan özgürleşirsiniz. EFT ile kendinizi güzel ve tam görmeye başlar kendinizi sevmeyi ve kabul etmeyi öğrenirsiniz. Kendinizi sevmeye başlayınca hayat size ödüller vermeye başlar ve mutluluğa adım atmış olursunuz. EFT ile hastalanırım düşüncesi içinde geçen ve hastalık hastası haline gelen düşüncelerinizi temizleyerek sağlıklı bir birey haline gelirisiniz. EFT ile ikili ilişkilerde yaşadığınız olumsuz olaylar sonrası oluşan duygusal travmaları temizleyerek öfkeden, acıdan ve nefretten özgürleşirsiniz. "Unutmayın bardak boşalmadan su dolmaz?

UYGULAMA ALANLARI NELERDİR?

FOBİLER: Hayvan korkuları (köpek, kedi, yılan böcek)uçak, yükseklik, su, karanlık, kapalı mekân, asansör, Yürüyen merdiven, Toplum içinde konuşamama

Olumsuz Duygular (Değersizlik, stres, öfke, korku, endişe, acı, üzüntü, suçluluk, güvensizlik, korku, nefret, kıskançlık, fobi, panik atak, depresyon)Anlamsız stres

Takıntılar saplantılar

Yanlış İnançlar: Ben Talihsizim, Ben Yalnızlığa Mahkûmum, Ben Beceriksizim, Ben Para Kazanamam, Ben Mutlu Olamam, Ben Yapamam, Ben Evlenem vb...

Travma: Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Kazalar, Zorbalığa Uğrama, Cinsel Taciz, Gasp Edilme İşten Atılma, Sevdiğini Kaybetme, Aldatılma, Ayrılık acıları

Fiziksel Sorunlar: Kronik Bel Ve Sırt Ağrıları, Baş Ağrıları Ve Migren, Cinsel Sorunlar, Şişmanlık Obezite, kronik Mide Ve Karındaki Ağrıları

İlişki Problemleri: Boşanmanın Yarattığı Sıkıntılar, Eşler Arası Çözülemeyen Öfke, Eş´e Bağımlılık/Kopamama, Cinsel Problemler, Bitemeyen Ayrılık Acıları, Aşırı Güvensizlik

Bağımlılıklar: Kişi bağımlılığı, iş bağımlılığı, kumar, televizyon, bilgisayar, oyun bağımlılıkları

Performans Artırma; Sınav, iş, spor, sanat alanlarında, kolay odaklanma, hafıza geliştirme, yaratıcılık, disiplin geliştirme, verim artırma.

Hedef Belirleme; İşyerinde, ilişkilerde, kazanç düzeyinde, projelerde, toplumda yer belirlemede, hayat amacını bulmada.