E spor Erzurum’da

E spor amacı itibariyle Sanal ortamda genellikle video oyunu ile yapılan müsabakalar olurken bir takım içinde çocukların zamanı iyi kullanması ve takımsal çalışmalara uyum sağlaması için faaliyete geçiyor.

Tarih: 04.11.2023 16:07
E spor Erzurum’da

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş 

Erzurum’da yeni açılan e spor merkezi hakkında bilgiler veren Efe Can Dalkılıç, “amacımız Amaç çocukları takımlaştırıp dijital oyun bağımlılığından kurtarmak ve sporcu kültürüyle yetiştirmek” ifadelerini kullandı.

Dalkılıç, “Şu anda e spor merkezi bir aylık bir süreçte aktif bu aktiflik sürecinde de tamamen oyunculuk koçluk ve yayıncılık anlamında eğitimler verildi. Oyunculuk anlamında 120 tane başvuru aldık 120 başvurunun içinden de 5 tane as ekip çıkarttık. Bu as kadro koçlar ve eğitimciler tarafından izlenerek, görerek seçildi. Bu sistem ilerleyen zamanlarda, turnuvalarla oyuncuların sürekli bizi tanımasıyla oyuncuların bu merkezden haberdar olmasıyla gelişecek. Toplam 160-170 tane başvuru alındı bunlarında 120 tanesi oyuncu 30 tanesi caster 10 tanesi de koçluk eğitimi yönünde oldu. Başvuruda bulunanların hepsi tek tek elendi ama halen daha burayı olarak kullanabiliyorlar”. 

“Takım sporu”

Takımlaştırma yapıldı çünkü biz bu spora takım sporu diyoruz. Dijital oyun oynama yaşı çok küçük yaşlara düştüğü için bizler bu oyun bağımlılığından alıp burada takımsal olarak, spor branşı olarak antrenmanlar yapabilmelerini sağlıyoruz. Antrenmanlarda basketbolda olduğu gibi şut, pas ve takım oyunu olarak 3 ana gruba bölüyoruz. Bu e sporda da eğim, iletişim, takım oyunu oluyor. 3 ana bölmede gerçekleşiyor. Aşamaların da hazırlık dönemi, maç öncesi dönemi ve maç esnasında, maç sonrasında olarak 4 dönemde gerçekleşiyor bu antrenmanlar. 

“Arayışlarımız devam ediyor”

Halen daha en yetenekli sporcuları bulmaya çalışıyoruz ki bulduk da bir as grubumuz oldu, 2 turnuva geçirdik bir tanesi özel bir turnuvaydı birinci oldu Erzurum gençlik merkezi, bir turnuvada 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı turnuvasıydı onda da birinci oldu. Diğer takımlar da Erzurum teknik üniversitesinin e spor takımıydı Atatürk üniversitesinde e spor takımı vardı genel olarak rakipler iyiydi ama Erzurum gençlik merkezi şu anda güzel bir frekans yakalayıp turnuvalarda devam ediyor. 

“Branşlarımız”

Normalde 4 ana branş var ve FPS, Moba, Sport, airties gibi hana branşların üzerinden gidilmesi lazım ama e spor eğitimi projesinde şu anda FPS branşı üzerinden gidiliyor ve şu anda tamamen FPS odaklıyız. Yani first person shooter, ilk bakıştan atış oyunları bunda da 140 tane varsa movada da 140 tane vardır. Sport oyunları yani fifa NB bu oyunlarda da 100 tane vardır. Sporcu sayımız çok ama antrenör eksiklikleri var o yüzden hani biraz daha antrenörleri yetiştirme konusunda adımlar atılması lazım şu anda sadece FPS antrenörleri var başka antrenör yok. 160 170 civarında bir başvuru oldu denmesi burası açıldıktan sonra daha önce başka bir yerde hani başka bir dilde e sporla ilgili hiç bulundunuz mu?

“Katılım yoğun”

Buradaki ilk eğitimimizi 70 katılımcıyla tamamladık ve bu büyük bir rakam çünkü tasarlanan alan 70 kişi için tasarlanmış bir alan değil. Daha fazlasını kaldırabilir ama izleyici olarak kaldırabilir çünkü elimizde 10 tane bilgisayar var. Alan turnuva ve eğitim için tasarlanmış bir alan yani çocukların gelip de bireysel olarak burada oyun oynamasına zaten izin verilemez. 7-24 koçlar burada ve koçların eğitimine devam ediyor. Diğer illerde de yetenekli sporcular var ama dediğim gibi antrenör eksikliği olduğu için her ilde antrenör bulunamayabiliyor bu yüzden burada ilk olarak antrenörlük kavramının gelişmesi lazım 

Hangi oyunlar için hazırlık yapıyorsunuz?

Dalkılıç, “Valorant oyunu, lol ve pubg olmak üzere 3 oyun branşı var ama şu anda eğitim aşamasında olduğu için sadece valorant bazlı ilerliyoruz ve o yüzden sadece Valorant turnuvası yapıldı. Daha sonra Valotant, lol ve pubg üzerine gideceğiz”

Bireysel veya grup olarak gelenlerin başvuruları nasıl değerlendiriliyor?

Dalkılıç “Bireysel olarak sadece bizlerin eşliğiyle gelebiliyorlar yani eğer ki sporcu geldi başvurdu ben yetenekliyim dedi ve yetenekliyim dediği anda tek kişi gelirse eğer ben onu bireysel olarak değerlendiriliyor ama 5 kişi gelip bir antrenman yapmak istiyoruz dediği anda direk zaten koçluk hizmetiyle antrenman veriliyor. Asıl isteğimiz zaten burada bireysel olan oyuncuları 5 kişi haline getirmek takım haline getirerek kendi liglerine, seviyelerine göre koçların yönlendirmesiyle 5 kişi haline getirmek. Çünkü çocuklar bu oyunlar sayesinde çok fazla bireyselleşiyorlar. Bu anlamda oyun oynamayı biz doğru bulmuyoruz evet oyun oynamak bu işin yapısında var futbol da bir oyun basketbol da bir oyun ama bizim yaptığımız iş çocuk gelsin oyun oynasın gitsin değil, amacımız takım sporunu oluşturmak. Bu sebeple 5-10 kişi gelebilirler. 

“Amacımız takım sporunu oluşturmak”

Amaç çocukları takımlaştırıp dijital oyun bağımlılığından kurtarmak ve sporcu kültürüyle yetiştirmek.  Koçlarımız bu işte gerçekten çok önemli çünkü koç olmazsa çocuk buraya gelip tek başına oyun oynayabilir ve buranın oyun salonlarından bir farkı kalmaz. Bunun önüne geçilmesi lazım. Buraya gelen çocuk statik ısınmayla başlayıp sonra normal oyun içi ısınmasını yapıyor. Fiziksel olarak küçük küçük kuvvet antrenmanlarını yapıyor ondan sonra bilgisayarın başına geçip odak antrenmanı yapıyor.