Eczanelere Personel Desteği Verilmeli

Uzman Eczacı Faruk Altun: Eczaneler istihdam ve meslek öğretim yuvasıdır.

Tarih: 19.08.2023 16:35 Güncelleme: 19.08.2023 16:42
Eczanelere Personel Desteği Verilmeli

www.erzurumgunebakıs.com / Sedanur Bingöl

Uzman Eczacı Faruk Altun, eczanelerin birer istihdam yuvası olduğunu, ancak maliyetlerin yükselmesinden dolayı birçok eczacı artık eczanesin personel çalıştıramadığını belirtti. Eczanelerin birer eğitim, öğretim ve meslek yuvası olduğunu söyleyen Altun devletin mali destek vererek eczanelerin ayakta durabilmesini ve personel istihdamı için eczane işletmelerine mali destek sağlanması gerektiğini ifade etti.
Faruk Altun, “İşverenlerin maliyetleri artınca birçok eczanede artık sadece eczacının kendisi çalışıyor. Bu da istihdamda düşüş yaşanmasına sebep oluyor. Zaten Doğu’dayız iş alanı dar. Tamam yeni açılan eczanelerimiz var, ama yeni açılan eczanelerde bir kalfa yetiştirmek yerine, mesleği devam ettirmek yerine, o sektörde bir istihdam oluşturmak yerine maliyetler ciddi manada arttığı için bu sefer eczacı bir eleman çalıştırmak yerine sadece kendisi çalışıyor. Türkiye geneli eczanelerde durum buna dönüşmeye başladı. Şu anda sektördeki verilere göre çıkan sonuçlar bunu gösteriyor. Sebebi ne? İşyerine büyük maliyetler var, diğer taraftan teşvik yok. İşyerleri ayakta dursun diye SGK payı verilebilir. Stajyerler, eczacılar, meslek lisesi öğrencileri gelir eczanelerde staj görürler. Biz bu insanlara her türlü hizmeti veriyoruz. Bunları verirken de öyle bir destek olması gerekli ki eczacılar da bu hizmetlere devam edebilsin. Bu iş kolları eczanelerde devam ediyor. Eczaneler bir noktada eğitim yuvası, meslek öğretim yerleridir. Burada insanlara meslek öğretiyoruz. Burada bunun da devam etmesi, yeni kalfaların yetişebilmesi için teşvik gerekiyor. Eczanelere istihdam için teşvik verilse her eczane 2 kişi çalıştırsa Türkiye’de yaklaşık 27 bin eczane var, yaklaşık 54 bin kişinin istihdam edilmesi demektir. Bir de bu insanların ailesinin olduğunu varsayar isek 54 çarpı 4’ten 216 bin kişinin geçinebilmesine olanak sağlamak demektir. Eczanelerde teşvik ile alakalı bir çalışma yapılması gerekiyor.” 
ECZACILIK SAĞLIK SEKTÖRÜ
Eczanelerin işleyişi ve maliyetleriyle alakalı bir analizin yapılması gerektiğini belirten Eczacı Faruk Altun, meslekle alakalı destek oluşturulması gerektiğini söyledi. 
Altun, “Eczanelerin işleyişi ve maliyetleriyle alakalı bir analizin yapılması gerekiyor. Bu alan sağlık sektörü, bu çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu şartların sağlanması sağlık sektöründe bir zorunluluktur. Sağlık sektörü diğer sektörler gibi bir sektör değil. Diğer sektörlerde aksama kalite düşüşü olabilir, ancak sağlık sektörü aksayamaz. Sağlık sektörünün ucuzu, 2. sınıfı olmaz. Sağlık sektöründe daima 1. Sınıf en iyi hizmet verilmek zorundadır. Bizim öğrendiğimiz etik kural da budur. Bu anlayışa göre hareket ediyoruz. Meslekle alakalı destek oluşturulması gerekiyor”