Ehliyet kurslarında kadın farkı

Karayolunda seyreden motorlu veya motorsuz araçların bireyler tarafından idare edilebilmesine olanak tanıyan ve bazı durumlarda kimlik işlevi görebilen sürücü ehliyetlerinde kadın kursiyerler Erkek kursiyerlere fark atıyor.

Tarih: 16.02.2024 23:50 Güncelleme: 17.02.2024 00:21
Ehliyet kurslarında kadın farkı

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Geçmişten günümüze kadar Kadınların kötü sürücü olduklarına dair temelsiz ve cinsiyetçi bir ön yargının ortaya atılmasıyla birlikte, meydana gelen her kazada "Kadın sürücü kaza yaptı." şeklinde başlıklar atılarken erkek sürücü kaza yaptığında erkek olduğunu belirtme gereği duyulmayarak, yıllarca kadın mı? daha iyi araç kullanır erkek mi? Tartışması devam ettiriliyorken, kadınlar sürücü kurslarında öğrendiklerini trafikte de uygulayarak bu tartışmaya noktayı koymak istiyorlar. 

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Akçelik Sürücü Kursu Kurum Müdürü, Hümeyra Özkalıpçı konuşmasına kadınların eskiye oranla her alanda daha aktif olduğunu belirterek başlarken, kurslarda belirlenen kontenjanların en az bir sınıfının, ilkokul mezunundan, üniversiteyi bitirip de tekrar 2’nci veya 3’üncü üniversitelerde okuyan kadınlardan oluştuğunu belirtti. 

Özkalıpçı, “En basit haliyle kadınlar apartmanlarda, veli gruplarında, arkadaş arasında, altın günlerinde ve komşuluk ilişkilerinde, kısaca kendi aralarında birbirlerini teşvik ettikleri için kadın kursiyerlerimizin sayısı gün geçtikçe artıyor” diye konuştu. 

100 kadın arasından 10 kadının ehliyeti yok 

100 kadın arasından sadece 10 kadının ehliyetinin olmadığının altını çizen Özkalıpçı, sıfır bilgi ile gelen öğrencinin en güzel öğrenci olduğunu dile getirip, erkek kursiyerlerin dezavantajının ise araç kullanmasını bilerek gelmeleri olduğunu aktarırken, “20 yıllık bir direksiyon eğitmeni olarak diyorum ki bana sıfır gelen öğrenci evet kesinlikle en güzel öğrencidir çünkü öğrenmek için benim vermiş olduğum bilgiyi daha sağlıklı şekilde alır” söylemlerinde bulundu. 

Kadın sürücüler erkek sürücülere göre daha dikkatli 

Ülkemizde genel olarak ehliyet belgesi almak için ehliyet kurslarına giden kadın veya erkekler arasında gerçekleştirilen sınavlarda erkeklerin kadınlara oranla daha çok başarı sağladığı algısı oluşsa da Hümeyra Akçelik, durumun her zaman bu şekilde olmadığının altını çizerek, “sınavlarına gittiğim 12 kadın kursiyerden maksimim1 tanesi kalıyor. Bunun nedeni ise, Erkeklerin araç kullanmayı bilerek gelmesiyle, kadınların hiç bilmeden gelmesinden kaynaklı çünkü bilerek gelen erkek kursiyerler bilmeden gelen kadın kursiyerler gibi kurallara uymuyorlar. Kadınları çok daha dikkatli ve kurallara uygun hareket ettikleri için de sınavda daha başarılı oluyorlar” diye açıkladı.