Ekonomi yönetiminden ihracatçının önünü açan adım

Ekonomi yönetimi altın ithalatında ihracatçının önünü açan çözümü buldu. Belirlenen şartı taşıyan ihracatçıya ihtiyacı olan altın, uluslararası piyasalarla aynı koşullarda temin edilecek.

Tarih: 07.09.2023 13:01
Ekonomi yönetiminden ihracatçının önünü açan adım

Talep geçtiğimiz günlerde mücevher sektörünün temsilcileri ile bir araya gelen Merkez Bankası Başkanı Erkan ve maliye bakan yardımcısına iletilmişti. Bulunan çözümün ardından da mücevher ihracatçıları birliğinden üretimin devamına katkı sağlandığı için teşekkür mesajı geldi.

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan mücevher sektörünün temsilcileri ile bir araya geldi. O görüşmede talepler tek tek not edilmişti.

Hükümet cari açıkla mücadele kapsamında altın ithalatına kota uygulayarak etkili bir adım attı. Ancak bu adımın bir yan etkisi de oldu. Hammadde maliyetleri artan sektörde üretim durdu, ihracat da frene bastı. Sektör temsilcileri de bu sorunu Erkan ve Çelik'e iletti.

Ardından MB’nin katkılarıyla seri bir çalışma gerçekleştirildi. Mücevher ihracatçısı da rahat nefes aldı. Ekonomi yönetimi altın ithalatında ihracatçının önünü açan çözümü buldu.

O karara göre mücevher ihracatçıları birliği üyelerinin, 2023 eylül ayı istisna olmak üzere her ayın ilk 5 günü, bir önceki ayın ihracat verilerini içeren gümrük beyannameleri ile birlikte başvurmaları halinde, Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası ihracatçılara ihtiyacı olan altını, uluslararası piyasalarla aynı koşullarda temin edecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından Mücevher İhracatçıları Birliği üyelerinin ihracat faaliyetlerinin cari açıkla mücadele kapsamında sekteye uğramaması amacıyla alınan bu önlemler mücevher ihracatçılar birliğine iletildi.

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, ekonomi yönetimine teşekkür ederek "Sektör üretmeye, ihracata ve Türkiye için çalışıyor" mesajını vererek "12 bin yıldır bu topraklarla üretim yapan insanlar üretmeye, istihdam etmeye, ihracata devam edecekler" vurgusu yaptı. HABER MERKEZİ