EKSİ 40'TA 66 CAN YANDI

Hava sıcaklığının sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü bir gecede meydana gelen patlama, vatani görevini yapan 66 Mehmetçik’e şahadet rütbesi kazandırdı. Şehitler, düzenlenen törende dualarla anıldı.

Tarih: 09.12.2022 12:35
EKSİ 40

Sinan AYDIN

Şüheda Otağı Erzurum’da yaşanan acı olay, her yıl dönümünde acıların tazelemmesine neden oluyor. 7 Aralık 1966’ya gidiyoruz. O gece Erzurum Yeşildere 247. Piyade Alayı koğuşunda vuku bulan yangın ve 66 vatan evladının şehadet şerbeti içmesine neden olay, unutulmuyor. 

HAFIZALARDAKİ TAZELİĞİNİ HALEN DAHA KORUYOR

Vatan savunmasında sivil-asker binlerce insanın hayatını kaybettiği Erzurum, şair ve yazarlar tarafından “Şüheda Yurdu” olarak tarif edilirken, 1966 yılında 66 Mehmetçik’in şehit düştüğü facia ise, hafızalardaki tazeliğini halen daha koruyor.

SIFIRIN ALTINDA 40 DERECEDE PATLAMA!

Erzurum’un Dumlu bucağında konuşlu bulunan 247. Piyade Alay Komutanlığı’nda, 8 Aralık 1966’da meydana gelen bir patlamada, 66 Mehmetçik’in yanarak şehit olduğu öğrenilirken, faciaya, erlerin yattığı koğuştaki benzin bidonunun neden olduğu ifade edildi. Hava sıcaklığının, sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü bir gecede meydana gelen patlama, vatani görevini yapan 66 Mehmetçik’e şahadet rütbesi kazandırırken, Dumlu ve yöresini ise ‘Şüheda Mekanı’ haline getirdi.

CENAZE TÖRENİNE ON BİNLER KATILDI 

Patlamada şehit düşen 66 Mehmetçik için Erzurum’da on binlerin katıldığı bir cenaze töreni düzenlenirken, şehit erlerin tamamı Dumlu bucağına bağlı Gökçedere’de toprağa verildi. Erzurum’daki cenaze törenine, sivil ve askerlerden oluşan devlet ricali katılırken, 66 Mehmetçik için Ankara’da, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de de özel bir tören düzenlendi. Bu olay, İstanbul ve Erzurum basınının manşetlerinden günlerce inmezken, Erzurum, binlerce şüheda gibi, yanarak şehit düşen 66 Mehmetçik’i de, büyük bir gurur ve şerefle bağrında barındırıyor. 

DÜZENLENEN TÖRENDE DUALARLA ANILDILAR 

Feci yangında şehit olan 66 Mehmetçik, düzenlenen törenle anıldı. 84 yaşındaki Salise Yılmaz, o dönem yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. Yakutiye ilçesi Dumlu Mahallesi'nde düzenlenen törende, 7 Aralık 1966'da Yeşildere 247. Piyade Alayı'nda çıkan yangında şehit olan 66 Mehmetçik anıldı. Bir yakınını yangında kaybeden 84 yaşındaki Salise Yılmaz, o günleri anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Yakutiye Belediyesi tarafından yapılan şehitlikte düzenlenen programa, Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, diğer kurum amirleri ve şehit yakınları katıldı.