EKSİĞİMİZ BİLMİYOR OLMAMIZ

Bireysel emeklilik, ilimizde sigorta bilinci az olduğu için insanlar bunu değerlendirmiyor.

Tarih: 12.08.2023 15:02
EKSİĞİMİZ BİLMİYOR OLMAMIZ

www.erzurumgunebakıs.com / Rabia Aslan Karakaş

Bireysel emeklilik Türkiye’de devlet katkısı olan bir poliçe olup hem insanların çocukları için hem de torunları için, büyüdüklerinde okula başlama zamanları ve üniversiteye başlama zamanları geldiğinde ellerinde hali hazırda birikmiş bir harçlık olarak görülebilen bir yatırım fonu ya da aracı olarak görülürken Erzurum’da çoğu kişi bu bilincin farkında değil. 

Konuyla alakalı görüşlerini aldığımız Engin Akın Sigorta sahibi, Engin Akın, “Şahsım adına ilçemizden olsun ilimizden olsun sigortalılık oranının artmasını temenni ediyorum”. İfadelerini kullandı. 

 

Akın, “Büyüklerimizde de ikinci bir emeklilik şansı gibi düşünülebilir, kişilerin yatıracakları miktarlar üzerinden hesaplanarak emekli olduğunuzda size geri dönüş sağlıyor. Şöyle açıklayayım aylık ödemesi minimum 200 TL’den başlıyor ve 200 TL’ye yüzde otuz devlet katkısı oluyor. Devlet kişilere bunu 60 TL olarak bunu her ay ödüyor, kişiler bunu isterse döviz üzerinden isterse altın üzerinden yatırım yapabilirler. 200 TL yatırıldığı zaman 60 TL’de devlet yatırınca 260 TL o gün ki devletin yatırdığı gün altına yatırılırsa şayet o gün ki değer üzerinden hesaplanır ve hesap o şekilde devam eder. En fazla on yıl paranızı toplu alırsınız isterseniz de size maaş olarak aydan aya ödenir. On yıl sonrada maaş olarak ödeme şekli o gün ki şartlara göre ödenir. Paranızın ne kadar yatırdığınızın miktarını siz bugün diyelim ki 200 TL yatırıyorsunuz bir yıl sonra aylık 2000 TL olarak yatırabilirsiniz. On yılsonun da ne kadar yatırdığınızın miktarı toplandıktan sonra isterseniz size toplu ödenir isterseniz o gün ki hesaplamalar üzerinden aylık ödenir. "

HANGİ BİRİME YATIRILIRSA DEĞERLENDİRME O BİRİMDEN OLUR

Akın, “Hangi birim üzerinden yatırılırsa biz birimin ne kadar kar getireceğini bilemeyiz. Altına yatırıldıysa altının kar mı, zarar mı edeceğini az mı kar edecek, çok mu zarar edecek bunun hesaplamasını bu sistemin uzmanları yapıyor. Altın üzerinden, döviz üzerinden ya da farklı fonlar üzerinden değerlendirilmesini istediğiniz zaman, o fonların ne kadar kar getireceği hesaplanıyor. O yüzden ne kadar kar getireceğini peşinen konuşamıyoruz. Bireysel emeklilik sisteminde para yatırmada üst sınır yok ne kadar yatırmak istediklerine göre değişiklik gösterir. Bireysel emekliliğe para yatırma tutarı arttıkça devletin katkı payı da artış gösteriyor. Devletin yüzde 30 katkı payı çok iyi bir şey, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok yüzde 30 katkı payı veriyor üstelik ucunu da açıyor ister dövize yatır ister altına yatır kur üzerinden. Bireysek emeklilik taksitleri, değerlendirilmesinin yapılması için Yatırılan şirketin uzmanlarına da bırakılabiliyor ya da kendileri aylık takibini yapabilirler. Sigortanın tüm branşları insanlık için önemli olan şeyler ama bizim bölgemizde özellikle ilimizde sigorta bilinci az olduğu için insanlar bunu değerlendirmiyor. İmkânı olup da sigorta yaptırmayan insanlara şaşırıyorum. Şahsım adına ilçemizden olsun ilimizden olsun sigortalılık oranının artmasını temenni ediyorum.”