Elinize alamadığınız gözlüğü gözünüze takmayın

Optisyenler Derneği Başkanı Vahap Efe, internet üzerinden satılan güneş gözlüklerinin, göz sağlığı açısından büyük risk taşıdığını vurguladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Elinize alamadığınız gözlüğü  gözünüze takmayın

Günebakış/Muhammed cOŞKUN

Bugün hemen hemen her alanda alış-verişlerimizi internet üzerinden yapıyoruz. Ayağımıza kadar gelen ürünler hayatımızı kolaylaştırırken, sağlığımıza zarar verebiliyor. Yaşadığımız çevrede bulamadığımız ya da piyasada pahalı olduğunu düşündüğümüz güneş gözlüklerinin aynı modelini, internet üzerinde daha ucuza gördüğümüzde hemen satın alıyoruz. Optisyenler Derneği Başkanı Vahap Efe, kafa yapısın uygun görünen ve sahte isimleriyle bir kalite olgusu oluşturun bu gözlüklerin, göz sağlığını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Gözlüğün hangi amaç için alınırsa alınsın, bilindik yerlerden, tanınmış markalarda olan ve sağlık açısından uygunluğu test edilerek kullanılması gerektiğini vurgulayan Efe, ?İnsanın en önemli organı gözleridir. İnternet üzerinden satılan güneş gözlükler kalitesiz olabilir. Bu sahte gözlükler ultraviyole ışınları kırıcı olmadığından dolayı ileride gözde kalıcı körlüğe kadar uzanan geniş bir rahatsızlık oluşturabiliyor. Ucuz fiyata satılan gözlükler, gözdeki retina tabakasına zarar vererek, gözlerin katarakt olmasına neden olur.  İmitasyon yani yan sanayi ürünü gözlüklerin birçoğu pahalı markalarla aynı modelde yapılıyor. Gözlüklerin çerçevesi insanları cezp etse bile gözlüklerin camları kalitesiz olduğu için zararlı ışınların göze daha fazla girmesine neden oluyor.? dedi.

GÖZLÜKLERİNDE SON KULLANMA TARİHİ VARDIR

Gözlük lenslerinin son kullanma tarihlerini hatırlatan Efe, ?Ayrıca internet üzerinden satılan lenslerin son kullanma tarihleri yakın olduğundan dolayı satışa sunulmakta olup, herhangi bir rahatsızlık konusunda karşınızda hiçbir muhatap bulunmadığından ötürü insanlarımız kandırılmaktadır.  Yetkili mercilerin bu konularda hassasiyet göstermelerini bu tür ürünlerin satışının yapılmamasını yasaklanmasını cezalandırılmasını talep ediyoruz.  Hiç kimsenin vatandaşın sağlığı ile oynamaya hakkı yoktur.? diye konuştu.