ELYAF YORGANLAR SAĞLIĞA ZARARLI

El yapımı yorganlara ilgi artarken, kış mevsiminde daha çok sıcak tutması ve diğer ürünlere göre daha sağlıklı olmasıyla bilinen Koyunyünü ile yapılan yorgan, yastık ve minderlere yaz sezonunun da ilgi arttı.

Tarih: 26.03.2024 09:59
ELYAF YORGANLAR SAĞLIĞA ZARARLI

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

Geçtiğimiz yıllara oranla vatandaşların daha çok koyunyünü ile yapılan yorganlara ilgi gösterdiğini söyleyen Mustafa Boz, yün yorgana ilginin her geçen gün arttığını söyledi.

Boz,” Erzurum’un  çevre illerinde hava sıcakların iki ay olmasından dolayı vatandaşlar geçtiğimiz yıllara oranla daha çok yün yorgana rağbet gösteriyor. Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında sıcaklıkları görüyoruz, bu aylar dışında kentte artık sobalar kurulmaya başlıyor, hal böyle olunca yün yorgana ilgi arttı, bu yorganlarımız hem sıcak tutuyor, hem de daha sağlıklı, hal böyle olunca yeni evlenecek çiftlerimiz, gerekse de çeyiz hazırlayan kızlar bu ürünleri tercih ediyor. Koyunyünü ile yapılan yorganlar 10 ila 20 yıla kadar kullanılırken, elyaf ürünler 3 yıl kullanılıyor. Elyaf yorganların sağlığa zararlı olduğunu ve vücudu ısıtmadığını söylüyoruz, vatandaşları devamlı uyarıyoruz. Son zamanlarda biraz daha bizi anlamaya başladılar. Isınamayacağını tahmin eden vatandaşlar hem gelip bize soruyorlar hem de el yapımı yün yorganlara ilgi gösteriyorlar. Vatandaşlarda bir eskiye dönüş var. Esasında buna geç bile kalındı. Elyaf yorganların astarını saymazsan içi dışı naylon. Yün yorgan kadar etkili ısıtmaz.  Artık eskisi gibi kış, yaz diye bir şey kalmadı. Yazında, kışın da işlerimiz oluyor. İşlerimiz oluyor, ama usta sıkıntısı çekiyoruz. Yeni yetişen olmadığı için mustaribiz. Fabrikalarda üretilen şeylerin hepsi silikon. Silikon elyaf olduğu için hastalık yapıyormuş, herkes doğala, el emeğine dönüş yaptı. Yorganlara büyük rağbet var. Biz elyaf yorgan satmıyoruz, saf yün yorgan yapıyoruz ve satıyoruz. Yorganlara büyük rağbet var; ama usta kalmadı. Bu meslek elinizde bir altın bilezik. Ben ilerleyen yıllarda bu mesleğe daha fazla ilginin artacak.”