Emeğin karşılığı yok

Su kullanmadan giysilerdeki yağı, kiri ve diğer lekeleri çıkaran kuru temizlemeciler, mesleğini hakkıyla yapmayanların yanında mağdur oluyorlar.

Tarih: 08.02.2024 09:41 Güncelleme: 08.02.2024 09:59
Emeğin karşılığı yok

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Günümüzde basınç ve ısı kullanılarak giysilerdeki lekeleri çıkarmak için tercih edilen kuru temizlemeler, Erzurum’da da rağbet görüyorken konu hakkında konuşan Behsat Kuru Temizleme işletmesinin sahibi Ufuk Güney, 1987’denberi bu işle meşgul olduğunu ifade ederken, eskiye oranla Erzurum nüfusunun yüzde 60’ının kuru temizlememeyi tercih ettiğini, yüzde 40’ının ise serbest giyinme yasasından dolayı evde temizlenebilecek kıyafetleri tercih etmeleri nedeniyle kuru temizlemelere ihtiyaç duymadıklarını belirtti. 

Güney, “Erzurumluların yüzde altmışı kuru temizlemeyi tanır, kaliteyi bilir ve kuru temizlemeye gelir. Yüzde 40’lık bir dilim de serbest giyme kıyafet yasasından dolayı kot tişört gömlek giymeyi tercih ettiği için kuru temizlemeye ihtiyaç duymaz evinde yıkar” söylemlerinde bulunurken, kuru temizlemeyi bilen insanların kuru temizlemeye geldiğinde fiyat farklılıklarıyla karşılaştığını ifade ederken, ücretlerin neden bir yerde daha uygun başka bir yerde daha pahalı olduğunu açıkladı. 

Konuşmasına ücretlerin pahalı olduğu yerleri değerlendirerek başlayan Güney, “bizler kuru temizlemeyi Perkloretilen solvent ile yaptığımız için giderimiz oluyor çünkü Perkloretilen solvent dediğimiz kimyasalın varili 31 bin TL olup il dışından veya yurt dışından kargo ücretlerinin de yine bizlerden tahsis edilmesiyle getiriliyor. Bizler işimizi daha iyi yapmak ve daha iyi hizmet sunmak için uğraşırken, başka bir yerde belirlenen fiyatın altında fiyat vererek iş yapmak bizleri mağdur ediyor” söylemlerinde bulundu. 

“Müşteri fiyatları pahalı buluyor”

Emeğin karşılığı olan ücretlerin altında hizmet veren kuru temizlemecilerin hakkıyla işini yapanların mağdur ettiğini dile getiren Güney, “hakkıyla kuru temizleme yaptığımız halde, fiyat soran müşteriler pahalı bularak başka yerde daha uyguna yaptırım diyor ve biz bu sistemin altında eziliyoruz. Müşteride yeni düzene alışamadığı için pahalı buluyor ve daha uygun yere yaptırmak istiyor” şeklinde aktarırken 2024 yılı itibariyle kuru temizleme fiyatlarını açıkladı. 

Kuru temizleme ücretleri 

Her türden, her kumaştan kıyafetin kuru temizlemesini yapan güney, konuşmasında, ceketlerin 150 TL pantolonların 120 TL, takım olduğunda 250 TL, paltoların 250 TL ve gömleklerin 100 TL, olduğunu belirtirken bunların yarı fiyatlarının da ütü olduğunu dile getirirken, gelinliklerin kuru temizleme fiyatlarına da değinerek, gelinlikten gelindiğine göre ücretlerin değiştiğini ifade ederek  bin 500 TL’den başlayarak arttığını aktardı.