Emeklilerin Yüzü gülecek mi?

Türkiye emekliler derneği (TÜED) Erzurum Şube başkanı Zekeriya Araz emekliler hakkında açıklamalarda bulundu.

Tarih: 04.03.2024 10:45 Güncelleme: 06.03.2024 01:34
Emeklilerin Yüzü gülecek mi?

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Konuşmasına, “başından beri en düşük emekli maaşı asgari ücretle eşitlensin istedik” diyerek başlayan Araz, bu kararın yeni bir karar olmadığını ifade ederek, “2023’ün temmuz ayında da 11 bin 400 TL olarak açıklanan asgari ücrette bizler henüz açıklanmadan önce yine aynı şekilde en düşük emekli maaşı asgari ücretle eşitlensin istedik ama maalesef o zaman 5 bin küsür emekli maaşı 7 bin 500’e çıkarıldı” diye konuştu. 

5 bin TL’den 7 bin 500 TL’ye çıkarılan emekli maaş ile geçimin sağlanamadığının vurgusunu yapan Araz, “Yılbaşında yine bir zam kararı alındı ve bizler o zamanda asgari ücret Kaç liraya çıkarılırsa en düşük emekli maaşının da asgari ücretle eşitlenmesini istedik ancak asgari ücreti 17 bin TL olurken emekli maaşını ise 10 bin TL oldu” diye aktarırken, 5 bin TL’den 10 bin TL’ye çıkarılan emekli maaşı ile de günümüz şartlarında geçimin sağlanamayacağını belirtti. 

10 bin lirayı boş verin 17 bin lira ile kim geçinebilir? 

“Türkiye çapında derneğimize kayıtlı 16 milyon 500 bin emeklimiz var iken, Erzurum'da ise 12 bin kayıtlı emeklimiz var ve kaydı olan hangi emekli 10 bin TL ile geçinebilir?” ifadelerini kullanan Araz, bizler emeklinin hakkını savunmak için her türlü mücadeleyi veriyoruz ancak bizim emeklilerde birlik diye bir şey yok. Şahsım olarak bizim emeklilerin çoğunluklu olduğu yerleri geziyorum ve hepsi de dert yanıyorlar haklı olarak “başkanım bizim halimiz ne olacak” diye. Ancak gelin kamuoyu oluşturalım, 15-20 kişi bir araya gelelim, Belediye’ye, İl Başkanlarına, valiye gidelim dediğimde “kim uğraşacak” deyip bırakıyorlar” söylemlerinde bulundu. 

“Seyyanen zam talebinde de bulunduk”

Araz, Seyyanen zammın emekli memura değil çalışan memura verildiğinin altını çizerken, “Çalışan memura 8 bin 77 TL seyyanen zam verildi. Türkiye genelinde bizim bir Genel Merkezimiz ve 122 tane şubemiz var. Bizlerin hükümetten talebimiz çalışan memura 8 bin seyyanen zam verildi, memur emeklisi olan BAĞ-KUR SSK’ya ise 4 bin 000 TL seyyanen zam verildi” dedi. 

Mart ayının ilk haftası emekliye seyyanen zam olacak mı?

Araz, “Mart ayının ilk haftası emekliye seyyanen zammı biz de bekliyoruz ama dediğim gibi 15 binin altında kalan maaşları asgari ücretle eşitlensin fakat şu anda bir çalışma başlattılar ve 1 Mart’ta meclise gönderilmek üzere paket hazırlandı. Bu kapsamda emeklerin yılda 2 defa bayram ikramiyelerinin yükseltilmesi konusu ve düşük maaşların iyileştirilmesi konusu var” diyerek konuşmasını sonlandırdı.