ENGELLİ VATANDAŞLARA YÖNELİK BOCCE BRANŞI EKLENDİ

Bocce için Erzurum’un hava şartları uygun değil.

Tarih: 01.10.2023 17:20
ENGELLİ VATANDAŞLARA YÖNELİK BOCCE BRANŞI EKLENDİ

www.erzurumgunebakis.com/ Muhammet yılmaz

Yeni bir federasyon ve yeni bir branş daha eklendiğini ifade eden Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Erzurum İl Temsilcisi Vildan Danış Koç,  engelli vatandaşlara yönelik bocce branşı eklendiğini söyledi.

Koç,” Yeni bir federasyon ve yeni bir branş daha eklendi o da bocce ancak engelli vatandaşlarımıza yönelik bocce eklendi. Bocce için Erzurum’un hava şartları uygun değil. Bocce, dışarıda toprak zeminde oynanan bir spor. Erzurum’un hava şartları özellikle okul sezonunda Ekim gibi bitip, bu hava bozukluğu hazirana kadar sürüyor. Okul spor maçlarında bile bocceyi biz spor salonlarında yapmak zorunda kalıyoruz. Öyle olunca da zaten top hızlı ilerliyor ve pek tat vermiyor. 

"Çalışmalar çok faydalı olmuyor"

Böyle olunca da Erzurum’da pek kimse bocce ile uğraşmayı. Boccede okul sporlarında yaklaşık 40 lisanslı sporcu var. Ancak boccede antrenörümüz olmadığı için lisanslı sporcu sayısını artıramıyoruz. Tesis de yeni planladığımız bir tesis var. Kazım Karabekir Stadyumu’nun altında, planlanıyor. Bakalım ne zaman faaliyete geçecek? Bunlar prosedür, alımlar, satımlar, kurulum gibi birçok süreç oluyor. Şu anda tesis yok. Zaten tesis olması için antrenörün de olması lazım. Antrenör olmayınca tesisin de pek bir anlamı yok. Ekipmandan yana hiçbir sıkıntımız yok. Bocce zaten çok fazla masraf gerektiren bir spor değil. Bir çanta malzeme yeterli oluyor. O malzemenin maliyeti de 400-500 TL civarında oluyor. Bowlingde en son bir hakemlik kursu açtık. Kimse şu anda faal değil. Bowling çok aşırı maliyetli olan bir spor. Tesis çok zor. Olan tesislerin kullanımı çok zor. Bowling şu anda Federasyon tarafından da faaliyet bulunmuyor. Bowling, gözlemlediğim kadarı ile Türkiye’de faaliyete geçmemiş bir spor branşı olarak duruyor. Erzurum’da lisanslı bowling sporcusu yok. Ankara, İstanbul gibi yerlerde bile Gençlik ve Spor ’da çalıştırılmayan bir branş. Dart 2 senedir gümbür gümbür ilerliyor. “

Dartta gidişat güzel

“Dartta gidişatımız güzel. Türkiye derecelerimiz var. Yaklaşık 10 senedir Türkiye dereceleri getiriyoruz, ama 2 senedir daha güzel bir yerlere geldi. Bu sene Türkiye Finallerini de Erzurum’da oynatacağız. Bu hem Erzurum için hem de branş için iyi bir tanıtım olacak. Dart Okul Sporları Türkiye Finalleri Mayıs ayı gibi olur. Dart, tam Erzurum’a uygun bir spor branşıdır. Salon sporu, masraflar gerektirmeyen, saha, salon gerektirmeyen bir spor. Çok fazla gelişmesi gerekirken şu anda dart geri noktalarda. Bunun için de insanların bakış açısı değişmesi lazım. 

"MNG AVM’de, Havuzbaşı’nda belli başlı turnuvalar yaptık" 

Erzurum’da gençlerin darta ilgisi çok fazla. Dart halkın, çocukların çok ilgisini çekiyor. Mesela bir hocamız var. Tuzcu Köyü’nde, Tuzcu Mimar Sinan Ortaokulu’nda yıllardır küçücük, koy okulundan yıllardır Türkiye derecesi geliyor. Dart masraf gerektirmeyen bir spor. Yorucu değil. Ayrıca çocuğun motivasyonunu sağlıyor, odaklanmasını güçlendiriyor. Bu zamanda çocuklar çok fazla internette vakit geçirdikleri için, odaklanmada güçlük çekiyorlar. Bu bahsettiğim okulumuz bu sene kızlarımız Türkiye 3.’sü oldular.”