ER-VAK´tan heykel önerisi

ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, Kent meydanlarının muhtelif yerlerine, Erzurum´un önemli şahsiyetlerin heykellerinin yapılarak sanata ve turizme kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
ER-VAK´tan heykel önerisi

Tarihe ismini büyük harflerle yazdırmış birçok şahsiyetin Erzurumlu olduğuna dikkat çeken ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, Dadaşların sanat, edebiyat, tarih, bilim gibi birçok alanda yaptıkları çalışmalarla kendilerinden söz ettirdiklerini de hatırlattı. Bu şahsiyetlere hem bir vefa borcu, hem de turizme kazandırma noktasında heykellerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Güzel, vatandaşın ve turistin bu yolla bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Güzel, ?Kadim bir şehir olan Erzurum´da, alanlarında çok ünlü şahsiyetler vardır. Sanat, askeri, edebiyat alanında olsun Erzurum´daki şahsiyetlerin sayısı bir hayli fazladır. Biz Erzurum Kalkınma Vakfı olarak şehrin 2 kent meydanı var, bu 2 kent meydanının muhtelif yerlerine, belirli aralıklarla bu ünlü şahsiyetlerin heykellerinin yapılıp altlarına onlarla ilgili bilgilere yer verilmelidir. Şehzadeler şehri olan Amasya´da buna bir örnek vardır. Orada Yeşil Irmak´ın kenarında çok güzel şekilde şehzadelerin heykelleri yapılmıştır ve bilgileri verilmiştir. Bizde diyoruz ki bu kent meydanlarında Erzurum ünlü şahsiyetlerine ait heykellerinin yapılıp, onlar hakkında bilgilerin halka sunulmasıdır. Âşık Emrah, Sümmani, Nefi, Ziya Paşa, Reyhani, Nene Hatun, Kara Fatma, Şükrü Paşa, İbrahim Hakkı Hazretleri gibi önemli şahsiyetlerimizin isimleri belirlenerek böyle bir çalışma yapılmalıdır. Zaten Atatürk Üniversitesi´nin çıkarmış olduğu ?Erzurum´un Yüzleri´ adında ciddi bir çalışma var. Orada bu şahsiyetler hakkında da yeterli bilgiler var. Bunların daha çok ön plana çıkanlarını bu şekilde halka sunulabilir ve onlara karşı da bir vefa örneği gösterilmiş olur. Bu tür bir çalışma turizme de büyük katkı sağlayacaktır. Bu biyografilerin İngilizce ve Türkçe olarak yazılması da gerekmektedir.? dedi.

Muhammed COŞKUN