Erdoğan’dan Bahçeli'nin önerisine ret

Cumhur İttifakı’ndaki ortağı Devlet Bahçeli ile görüşen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşına 8 bin 77 liralık seyyanen zam önerisini reddetti.

Tarih: 14.07.2023 15:01
Erdoğan’dan Bahçeli

16 milyona yakın emeklinin merakla beklediği emekli maaş zammıyla ilgili karar dün netleşti. TBMM Genel Kurulu’na verilen teklifin memur emeklilerinin aylık oranlarını düzenleyen ikinci maddesi Ak Parti ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi. Buna göre, emekli maaşlarına sadece yüzde 25’lik artış yapılacak. Böylece, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, emekli maaşlarına seyyanen zam önerisi de reddedilmiş oldu.

AKP’nin zam önerisi reddinin, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye iletildiği belirtildi.

“BÜTÇE NEDENİYLE…”

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, iki ismin dün Saray’da yaptığı görüşmede bu konu gündeme geldi. Erdoğan’ın, Bahçeli’nin bu çağrısından “daha önce haberinin olmadığı, öğrendikten sonra da partisinin ekonomi kurmaylarıyla bir araya geldiği” ileri sürülürken, iki liderin görüşmesinde ise Erdoğan’ın Bahçeli’ye, emekliye yüzde 25’lik artışın dışında bir artış yapılması durumunda, bu artışın “Hazine’ye getireceği yük ile ilgili bilgilendirme yaptığı” ifade edildi. Erdoğan’ın, Hazine’nin durumu ile ilgili tablo üzerinden de değerlendirmelerde bulunduğu belirtilirken, bu nedenle Bahçeli’nin teklifinin “bütçedeki mevcut durum nedeniyle yapılamayacağını aktardığı” kaydedildi. Ancak Erdoğan’ın, ülkedeki mali tablonun değişmesi halinde emekli aylıklarıyla ilgili düzenlemenin yapılabileceğini de aktardığı iddia edildi.

İki liderin görüşmesinin ardından Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasa teklifine verilecek bir önerge ile emekli maaşlarına yapılan yüzde 25’lik zammın yüzde 30’a çıkarılmasının mümkün olup olmayacağı tartışmaları yapıldı. Ancak AKP kanadı da Erdoğan ile Bahçeli görüşmesi sonrası, teklife “bütçe dengesinin korunması için görüşülen teklife emekli aylıklarının artırılmasına yönelik ek bir önerge getirilmeyeceğini” belirtti. MHP grubunda ise emekli aylıklarında ek bir artışın yapılamaması nedeniyle “moraller bozuldu.”

MHP’DEN DİKKAT ÇEKEN TAVIR

Öte yandan zammı düzenleyen 18. Madde görüşülürken CHP milletvekilleri emekli maaşlarına yüzde 34 artış içeren önerge verdi. Ancak bu önerge AKP oylarıyla reddedildi. CHP milletvekillerinin önergesinin ardından SP milletvekillerinin yüzde 25’in yanı sıra 8 bin 77 lira seyyanen artış önergesi de yine AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.

MHP milletvekilleri ise, CHP ve SP önergelerine AKP’yle birlikte hareket etmedi ve karşı oy kullanmadı. Saray’daki görüşmenin ardından da teklif, AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. HABER MERKEZİ