ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Her yıl milyonlarca kişiye uygulanan ücretsiz kanser taramasıyla, çok sayıda hasta erken teşhis sayesinde sağlığına kavuşuyor.

Tarih: 11.10.2023 18:21
ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılı verilerine göre küresel bazda 19.2 milyon yeni kanser vakası tespit edilirken kansere bağlı 9.9 milyon ölüm gerçekleşti.

Kanser günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunu olup gündemdeki yerini koruduğunu ifade eden Palandöken İlçe Sağlık Müdürü Abdullah Baysal, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde taramaların ücretsiz gerçekleştirildiğini söyledi.

Baysal,”  Kanser günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunu olup gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılı verilerine göre;  küresel bazda 19.2 milyon yeni kanser vakası tespit edilmişken, kansere bağlı 9.9 milyon ölüm gerçekleşmiştir. Dünya genelinde 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1 kişinin kansere yakalanacağı ve her 10 kişiden 1’inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. İl sağlık müdürlüğümüz ve değerli sağlık çalışanlarımızın kansere karşı açmış oldukları bu haklı mücadelede siz çok değerli vatandaşlarımızı da yanımızda görmek en büyük arzumuzdur. Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği Kolorektal Kanser, Meme Kanseri,  Serviks  Rahim Ağzı Kanseri taramaları ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır.”

Kanser Taramaları standart risk grubu

“ Kolorektal Kanser Taramaları standart risk grubundaki,  50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir tarama programları ile henüz kansere dönüşmemiş polipleri ve erken dönem lokalize kanserleri saptamak ve tedavi etmek mümkündür. Meme Kanseri Taramaları standart risk grubundaki 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mammografi çekimi önerilmektedir. Meme kanserini erken evrede yakalayabilmek için, kanserden ölümleri azalttığı düşünülen ve etkinliği kanıtlanmış tarama yöntemleri kullanılmaktadır. Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında; Serviks Rahim Ağzı Kanseri taramaları ülkemiz koşulları dikkate alındığında gerçekleştirilebilir hedef 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV -DNA testi yapılarak Servikal patolojileri henüz premalign veya erken evrede iken tespit etmek, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle de invazif kanser sıklığını, buna bağlı morbidite ve mortaliteyi düşürerek olası karmaşık ve pahalı tedavileri önlemektir. Tamamen ücretsiz olarak yapılan taramalarla ilgili bilgilendirme ve danışmanlık hizmetlerini almak isteyen vatandaşlarımız Toplum Sağlığı Merkezleri/İlçe Sağlık Müdürlükleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve hastanelerimize başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Unutmayalım ki Erken tanı hayat kurtarır!”