Ertek’ten içme suyu projesi

Eski Genel Müdürü Remzi Ertek içme suyu şebekesi yenileme projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

Tarih: 30.10.2023 16:25
Ertek’ten içme suyu projesi

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan su, sağlık için ve iyi işleyen bir vücut için gereklidir. Bu anlamda içme suyunu temiz bir şekilde her yere ulaştırmak için faaliyetlerde bulanan Eski Genel Müdürü Remzi Ertek, “2022 yılının sonuna kadar 5 bin 351 km, bu yılla beraber 5 bin 647 km içme suyu hattı döşedik” ifadelerini kullandı. 

İçme suyu şebekesi yenileme projemiz devam ediyordu ancak Avrupa Birliği projesi kapsamında ifa kapsamında devam eden proje çeşitli nedenlerle askıya alındı. Sonrasında biz öz imkanlarımızla bu dönemde 2014 sonrasında yüzde 30 oranında şehrin şebekesinin yenilemiş olduk. Ancak daha yüzde 70’lik kısım yenileme bekliyor ama bu yüzde yetmişlik Kısımın da belki tamamı gerekmiyor. Gerekli acil durumda olan yerleri her yıl peyderpey yapmaya devam ediyoruz.

“Görev alanımız 25 bin 355 m kilometrekare alana çıktı”

Bu dönemde daha çok ağırlık şehir içerisindeki imalatlara veriliyordu 2014’ten sonra ise görev alanımız 2 bin 500 kilometrekare iken bir anda 25 bin 355 m kilometrekare alana çıktı. Bu alanlarda da yılların beklentileri ve yılların ihtiyaçları karşımıza çıktı. Bu anlamda o dönemde bizde Hınıs, Oltu, İspir, Tortum, Aşkale ve Horasan gibi büyük ilçelerimizde hızlı bir şekilde teşkilatlanmaya başlayarak Şube Müdürlüğü ve diğer ilçelerimizde de şeflikler kurduk. Bu yapılanmadan sonra hızlı bir şekilde makine alımını, personel alımını gerçekleştirerek hızlı bir şekilde faaliyetlerimize başladık. Özel idareden biz devraldığımız zaman bize 4 tane köyün içme suyunun problemli olduğunu, diğerlerinin hemen hemen hepsine geldiğini ancak Kanalizasyonda daha çok köyde ihtiyaç olduğunu söylemişlerdi ama biz gördük ki o 4 köy değil belki 400 köyde ihtiyaç var. 

“5 bin 647 km içme suyu hattı döşedik”

Bu karşımızdaki tablodan da görüleceği gibi biz o dönemden, geçtiğimiz aya kadar hatta 2022 yılının sonuna kadar 5 bin 351 km, bu yılla beraber 5 bin 647 km içme suyu hattı döşedik. Bu şu demektir içme suyu meselesi çözülmüş olan köylere niye bu kadar yatırım yaptık birincisi bu köylerin bazı ilçelerimizin ilçe merkezlerimizde olmak üzere hatları çok eskimiş çok uzun yıllar önce yapılmış artık artan nüfus ihtiyacına cevap vermiyor, su kaynaklarının bir kısmı sağlıksız derelerden alınan sular vardı biz onları daha sağlıklı hale getirmek için kaynaklarına kadar hatları uzattık ve yeni hatlar döşedik. Şu anda şunu diyoruz evet biz bütün köylerimize, yerleşim yerlerimizin yüzde 100’e el atmışız ancak el atıp da çözüme kavuşturmadığımız belki 3-5 tane yer vardır. Bunların çözüme kavuşturulmama sebebi de su olmayışından dolayıdır yani sondaj vurmuşuz ya su çıkmamış ya da çıkan su sağlıklı olmamıştır veyahut çevre köyler su vermemiştir. Dolayısıyla bu tür nedenlerden kaynaklı olarak 3-5 tane köyümüzün sıkıntısı maalesef halen devam etmektedir. Bu 3-5 köy haricindeki bütün köylerimizde içme suyu problemi çözülmüş durumda ama biz günden güne bu durumu da çözüyoruz.

“Köylerin hepsinde içme suyu mevcut”

Bizim insanımız artık emekli olunca köyüne geri döndüğü için yeniden ev yapmakta hatta köyün dışında ev yaparak bize de su getirin talepleri oluyor. Oralara dahi imkanlar ölçüsünde su vermeye başladık. Bakıldığında sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen köyümüzde ciddi sıkıntı var yani hiç suyu olmayan köy yok ama buralarda yetersiz onun haricindeki köylerimizde hemen hemen hepsinde içme suyumuz yeterli miktarda bulunmaktadır.

“Su abonesi yaptırmıyorlar”

Bazı yetersiz olan köylerimizdeki sıkıntı da şu su abonesi yaptırmıyorlar ve suyu hoyratça, israf derecesinde kullanıyorlar. Dolayısıyla mevcut su israf edilince bir kısım insanlar kullanıyor bir kısım insanlara su kalmıyor ama bunlara ne zaman ki abone yapıyoruz sayacımızı takıyoruz o yetmeyen su yeter hale geliyor ve depoları artık tahliye etmeye başlıyoruz.

“Yaptığımız çalışmalar”

Kanalizasyon açısından baktığımız zaman yine bu dönemde biz 2 bin 540 km kanalizasyon hattı, 325 adet su deposu, 617 adet su deposunun bakımı, 501 adet sıfırdan fosseptik yaparken bu süreçte yaklaşık 160 bin kanal arızası ve170 bin de su arızasını giderdik. Yine bu işler de çalışmak üzere de makine parkımızı arttırarak yaklaşık olarak 194 adet araç parkımızla 25 bin km kare alanda hizmet vermekteyiz. Bu 25 bin km alan, bir uçtan bir uça 400 km demektir 400 km de buradan Sivas demektir. Dolayısıyla bu kadar geniş bir alanda ekiplerimiz gece gündüz demeden çalışmakta ve vatandaşlarımıza hizmet etmeye devam etmekteyiz. 

“Su arıtma tesisleri” 

Aşkale, Horasan, Oltu ve karayazı ilçelerimizde de içme suyu arıtma tesisi inşaatı yapmış bulunmaktayız ki şu anda 3 tanesi faaliyette olup dördüncüsü de Oltu’da yıl sonunda faaliyete geçecek olmasıyla toplam merkezle birlikte 6 tane arıtma tesisi hizmete açılacak.

“Güneş Enerji Sistemleri”

Güneş enerjisi sistemleri burada malum enerji şeyleri artınca biz hem içme suyu arıtma tesisinden mini mikro hes yaptık orada arıtma tesisimizin enerji ihtiyacınızın yüzde 70’ini oradan karşılıyoruz diğer taraftan atıksu arıtma tesisimizde de biyogazdan enerji üretiyoruz ve orada da yüzde 25-30 civarında enerjimiz elektrik enerjisinden karşılanıyor ve o elektrik enerji sisteminin TÜBİTAK’la bir çalışma yapıyoruz. Bu yüzde 25’lik olan enerji verimliliği yüzde 45’lere kadar çıkacak. Şehir merkezinde 800 kilometre şebeke hattımız var ve bu 800 kilometrenin yaklaşık 230-240 kilometresini yenilemiş bulunuyoruz diğer kısımları da aciliyet durumuna göre her yıl peyderpey yenileme çalışmalarımız devam etmektedir.