Erzurum aynı zamanda doğa sporları merkezi

Erzurum´un adrenalin dolu derin vadileri, doğaseverleri bekliyor?.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Erzurum aynı zamanda doğa sporları merkezi

 

Sinan AYDIN

Tarihi ve turistik yerleri ile dikkat çeken Erzurum, aynı zamanda macerayı, doğayı ve sporu sevenler için de müthiş imkanlar sunuyor. Erzurum´un adrenalin dolu derin vadileri, doğaseverleri bekliyor.  Coğrafyasının yüzde 64´ünü dağların oluşturduğu Erzurum, 3000 metreyi aşan yükseltileri, vadileri, nehirleri, gölleri, jeolojik oluşumları, sarp kayalıkları, sıradağları ve yaylalarıyla çok sayıda doğa sporu için elverişli şartlara sahip. Erzurum portalı tarafından derlenen bilgilere göre; doğa yürüyüşü, dağcılık, dağ bisikleti, jeep safari, rafting, kano, olta balıkçılığı, avcılık ve yamaç paraşütü gibi birçok aktivite için eşsiz bir potansiyele sahiptir. Bölge, ilginç peyzaj formları ile de doğa sporcularına bir görsel şölen sunmaktadır.

Doğa Yürüyüşü

Doğa yürüyüşü, Erzurum´da, giderek önem kazanan bir doğa sporudur. Şehirde eşsiz manzaralar sunan patikaların geçtiği, doğal çeşitliliğe sahip birçok dağ, tepe, yayla ve vadi vardır. Özellikle Palandöken zirvelerinde, Uzundere ve İspir ilçelerinde bu tip faaliyetler için uygun parkurlar bulunmaktadır. Uzundere Vadisinde, derin vadi ve yayla oluşumlarıyla farklı morfolojik özelliklere sahip, bazen tırmanmayı gerektiren, sarıçam ormanları göl ve şelaleler arasından geçilen pek çok doğa yürüyüşü koridoru bulunmaktadır. DATUR projesi kapsamında Uzundere Vadisi çevresinde 9, İspir ilçesinde ise 8 rota tespit edilmiştir. Bu rotaların uzunluk (u), zorluk (z) ve yükseklik (y) verileri belirlenmiştir.

Uzundere Rotaları:

Cevizli Yaylası (u:20 km, z: 2, y: 2260 m),

Uzunkavak- Yedigöller (u: 36 km, z: 3-4, y: 2600 m),

Sapaca Yaylası (u: 20 km, z: 2, y: 1100 m),

Engüzek Kalesi (u: 6.5 km, z: 2, y: 1500 m),

Paisor Yaylası (u: 11 km, z: 3, y: 1800-2400 m),

Öşkvank Kilisesi (u: 7 km, z: 2, y: 1800-2400 m)

Carmis Yaylası (u: 13.4, z: 3, y: 1500-2400 m),

Balıklı köyü (u: 3 km, z: 1, y: 1200-2200 m) ve

Haho Klisesi (u: 3.1 km, z: 2, y: 1200-1600 m).

Uzundere çevresindeki en ilgi çekici rotalar Yedigöller, yaylalar arası geçişler, Engüzek Kalesi ve Öşkvank Kilisesi rotalarıdır.

İspir Rotaları:

Çamlıca Yaylası (u: 4 km, z: 1, y: 1207m),

Davalı yaylası (u:13,6 km, z: 4, y: 2000-2500 m),

Soğanlı (u: 7km z: 5 y: 2108-3200 m),

Mor yayla (u: 7 km, z: 2, y: 1900-2400 m),

İspir Yedigöller (u: 11 km, z:3 y: 1900-3000 m),

Elmalı Mağarası (u: 4 km, z: 2 z: 3 y:1207 m)

Sorah Göl (u: 11 km z: 3 y:1207 m) ve

Ahlatlı- Zarnıç (u:14 km, z: 2 y: 1820-2320 m)

Bölgenin en ilgi çekici rotalarını ise Sırakonaklar, Davalı Yaylası ile Yedigöller oluşturmaktadır. Bunların yanı sıra, Yoldere - Narman dağyolu ve Derinpınar Yaylası - Serdarlı rotaları ilginç doğal özellikleriyle önemli bir alternatif oluşturmaktadır.

Dağcılık

Dağlar ve vadiler şehri Erzurum´da amatör ve profesyonel dağcılar için çok sayıda parkur bulunmaktadır. Erzurum´un en yüksek noktalarından biri olan İspir - Erzurum arasında yer alan 3239 metre rakımlı "Mescit Dağları? şehrin doğa turizmi potansiyeli açısından bir "Alpin Bölge? olarak, uluslararası düzeyde markalaşmasına katkı sağlayacak niteliktedir Aynı zamanda jeoloji laboratuvarı görünümündeki Tortum Gölü ve çevresi, dağcılık konusunda giderek önemini artırmaktadır. Kaya tırmanışı ve iple iniş için belirlenen parkurlar Engüzek Kalesi çevresinde ve Pehlivanlı Beldesi´nde yer almaktadır. Burada yer alan parkurların zorluk derecesi 5+, 6+, 7- şeklindedir

Dağ Bisikleti

Erzurum coğrafyası için ideal doğa sporlarından biri olan dağ bisikleti için İspir, Tortum ve Uzundere´de çeşitli zorluk derecelerinde rotalar bulunmaktadır. Bunlar; Ahlatlı-Zarnıç (zor), Uzundere Yaylası (zor), Serdarlı - Pehlivanlı (orta), Derinpınar Yaylası - Serdarlı (zor), Engüzek Kalesi (orta) ve Yıkıklar (orta) rotalarıdır.

Jeep Safari

Doğal güzellikleri ve ilginç yeryüzü şekilleriyle dikkat çeken Erzurum´da jeep safari için ilgi çekici rotalar bulunmaktadır. Bunlar; Uzundere - Zuğar Boğazı, Serdarlı Yaylası - Uzunkavak Yedigöller - Kalavan Yaylası, Ahlatlı - Zarnıç, ispir - Moryayla - Yedigöller, Yoldere - Narman dağ yolu rotasıdır.

Raftıng - Kano

Dünyada rafting sporunun en iyi yapılabildiği akarsulardan biri olan Çoruh Nehri, ispir ilçesinden geçmektedir. Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh, 1993 yılında Dünya Rafting Şampiyonası´na ev sahipliği yapmıştır Çoruh Nehri´nde ileri seviyedeki parkurlar; Uzundere ilçesinde bulunan Tortum Çayı´nda ise her yaştan yeni başlayanların kullanabileceği parkurlar bulunmaktadır. Bu nehirlerde rafting yapmak için en uygun aylar Mayıs ve Haziran aylarıdır.

Çoruh Nehri ve Tortum Çayı kano sporu için ideal koşullar sunarken, durgun su kanosu için Tortum Gölü tercih edilmektedir. Tortum Gölü kıyısında, kano, kürek ve sandalla gezinti için gerekli iskele ve rampalar bulunmaktadır.

Olta Balıkçılığı

Erzurum, sahip olduğu akarsuları, geniş ve derin su yüzeyleri ile olta balıkçılığı konusunda geniş olanaklar sağlamaktadır. Çoruh Nehri, Tortum Çayı, Ödük Çayı, Sırakonaklar Deresi, Tortum Gölü ve ispir Yedigöller´de alabalık, sazan ve aynalı sazan türleri bulunmaktadır. Çoruh Havzası´ndaki bazı göl ve akarsularda kırmızı benekli alabalık, yasadışı avcılık ve kirlenmeden dolayı azalmıştır. Olta balıkçılığı için, Tortum Gölü´nde bulunan, aynı zamanda bir mesire yeri olan, Bozburun Yarımadası önerilmektedir. İspir Yedigöller, Kuzgun Barajı ve Yıkıklar sahasında kamp olanağı vardır.

Avcılık

Çok sayıda avlağın bulunduğu Erzurum av potansiyeli yüksek bir şehirdir. Burada, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban tavşanı ve yaban domuzu gibi memeli türleri ile kınalı keklik, çil keklik, kaya kekliği, bıldırcın gibi kuşlar avlak sahalarında görülmektedir. Aşkale Karasu, Güney Pasinler, Kuzey Pasinler, Horasan Tahirhoca, Köprüköy Yağan ve Pazaryolu Çatakbahçe genel avlaklarında avcılık yapılabilmektedir. Güncel av yasakları için Erzurum İl Çevre ve Orman Müdürlüğü´nden bilgi alınabilir.

Yamaç Paraşütü

Engebeli ve yüksek dağlık-tepelik bir arazi yapısına sahip olan Erzurum, yamaç paraşütçülüğü için de elverişlidir. Palandöken Dağları ve Tortum Gölü çevresi başta olmak üzere il genelinde yamaç paraşütü için uygun noktalar bulunmaktadır.

Erzurum´da Yapabileceğiniz Diğer Doğa Sporları

Tortum Gölünde botçuluk ve motorlu su araçlarıyla gezinti, kürekçilik, yelkencilik, su kayağı, sandalla gezinti ve maket yarışları; Tortum, İspir ve Olur´da mağaracılık, yapılabilmektedir.

Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayın No: 30