?Erzurum için hayati bir adım olur?

Erzurum-Tebriz arasında 6 yıl önce başlatılan ve sadece birkaç ay sonra iptal edilen uçuşlar, Gazeteniz GÜNEBAKIŞ´ın haberiyle yeniden gündeme geldi. Türk Hava Yolları´nın haftada üç kez karşılıklı olarak gerçekleştirdiği uçuşların iptal hikâyesini anlata

Tarih: 01.01.0001 00:00
?Erzurum için hayati bir adım olur?

Mahmut AKDAĞ

?Sınır ticaretinde ve turizmde arzu ettiğimiz noktaya ulaşmamız için Erzurum? Tebriz Uçak Seferleri büyük önem taşıyor? diyen ESTP Başkanı Mustafa Güvenli, aynı zamanda Erzurum´un ?Kardeş Şehri´ olan Tebriz´e hava ulaşımının yeniden hayat bulmasının formülünü de açıkladı. 

ERZURUM İÇİN HAYATİ ADIM

Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı Mustafa Güvenli GÜNEBAKIŞ´ın dün manşetten ?Erzurum ve Tebriz´de beklenti sürüyor, Havada Kalmasın!? başlığıyla gördüğü haberi değerlendirdi. Güvenli, iki şehir arasında uçak seferlerinin yeniden başlatılması gerektiğine dikkat çekilen habere tam destek vererek, ?Erzurum için hayati bir adım olur? vurgusunu yaptı.

GÜVENLİ O SÜRECİ ANLATTI

Kendisinin MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı olduğu dönemde hayata geçirilen bu projenin çeşitli bahanelerle devre dışı bırakıldığını dile getiren Güvenli, 6 yıl önce yaşanan süreci anlattı.

Güvenli, ?MÜSİAD Başkanlığı yaptığım dönemde biz Erzurum-Tebriz arasında mutlaka uçak seferlerinin olması gerektiğine inanmış, bu noktada yoğun bir çalışmanın içerisine girmiştik. Nihayetinde 2012 yılının Haziran ayında Erzurum-Tebriz arasında uçak seferlerinin başlatılmasını sağlamıştık. Dönemin Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil´i Erzurum´da ağırlamış, uçak seferlerinin sözünü şuan Başbakan Yardımcısı olan, dönemin Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ´ın huzurunda almıştık. O dönemde uçak seferlerinin başlatılması için sayın bakanımızın yoğun desteği olmuştu. Biz uçak seferlerini başlatırken, Erzurum´un bu işe destek olacağını düşünmüştük. Lakin destek olan olmadı ve THY´nin de bu ilgisizlik işine gelmiş, zorla başlattığımız uçak seferleri kısa bir süre sonra iptal edilmişti. Bu iptal Erzurum için ciddi kayıp oldu.? diye konuştu.

SINIR TİCARETİNE YOĞUNLAŞILMALI

Erzurum ve Tebriz´in uçak seferlerine ilişkin beklenti içerisinde olmasının iki şehir açısından da önemli olduğuna vurgu yapan ve mutlaka şehir yönetiminin ve iş dünyasının bu beklentiye cevap verecek adımlar atması gerektiğini vurgulayan Güvenli, ?Biz o gün de, bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Erzurum´un sınır ticaretine yoğunlaşması lazım... Yanı başımızda bulunan İran bizim için büyük önem taşıyor.? diyerek, bu noktada atılacak adımın Erzurum-Tebriz uçak seferlerinin yeniden başlatılması olduğunu söyledi.  Güvenli, ?Turizm ve sınır ticareti için hava ulaşımı olmazsa olmazlar arasında. Yatırımcı da, turistte ulaşım kolaylığı ister. Erzurum bunu dikkate almak zorunda.? dedi.

FORMÜL KENDİLİĞİNDEN GELİŞTİ

Erzurum Sivil Toplum Platformu olarak bu anlamda üzerlerine düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduklarının altını çizen Güvenli, bu yönde bir formülün kendiliğinden geliştiğini de kaydetti. Güvenli, geçtiğimiz yıllarda bir özel havayolu firmasının Erzurum-Tebriz arasında uçak seferleri başlatabileceği beyanında bulunduğunu dile getirerek, ?Bu firma seferberleri başlatmak için Erzurum´dan finansal anlamda garantörlük istedi. Biz de bu konuda bazı temaslarda bulunduk, ama maalesef sıcak bakılmadı.? dedi.

Güvenli, ?Uçak seferlerinin başlaması ve istikrarlı hale gelmesi için Erzurum´un uçuş hizmeti verecek firmalara ilk etapta destek olması gerekiyor. Yolcu sayısı bir zaman sonra arzu edilen seviyeye gelecektir ve Erzurum büyük kazanç elde edecektir.? diye konuştu