Erzurum iş Sağlığı Konusunda Geride

Buhara Ortak Sağlık Ve Güvenlik Birimi Genel Müdürü Mehmet Mustafa Gökçehan, Erzurum´da İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarının yetersizliği ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Erzurum iş Sağlığı Konusunda Geride

Günebakış/Hamza YAŞAR

Erzurum´da İş Sağlığı Güvenliği çalışmalarının yüzde 30 seviyesinde gerçekleştiğini vurgulayan Buhara Ortak Sağlık Ve Güvenlik Birimi Genel Müdürü Mehmet Mustafa Gökçehan, bu oranın çok düşük olmasından yakındı. Erzurum firmalarının yüzde 30´a yakınının OSB´lerden destek aldığını, geriye kalan kısmın ise cezai yaptırımı göze alarak destek almadığını dile getiren Gökçehan, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili kurallara uymayan işyerlerine devletin bin 200 TL ceza kestiğini kaydetti.

İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI ERZURUM´DA YAYGIN DEĞİL

İş sağlığı ve güvenliği alanında Erzurum´da faaliyet gösteren Buhara Ortak Sağlık Ve Güvenlik Birimi( OSGB) Genel Müdürü Mehmet Mustafa Gökçehan, Erzurum´da iş sağlığı güvenliği çalışmalarının yaygın olmadığını söyleyerek, ?İş güvenliği şuanda Erzurum´da çok yaygın değil, işyerleri iş sağlığı konusunda uzak duruyorlar. Biz uzman doktor,  yardımcı sağlık personeli hizmeti veriyoruz. Ayda bir doktorlarımız uzmanlarımız tarafından iş yerlerimiz ziyaret ediliyor. Artık iş yerlerinde çalışan işçi sayısına, saatine göre ne kadar hizmet verilmesi gerekiyorsa o yerlere gidip, o kadar hizmet veriliyor. İşe yeni girenlere işe giriş muayenesi yapılıyor. Bunların iş sağlığı konusunda eğitimleri yapılıyor. İş yerlerinin periyodik risk değerIendirmeleri yapılıyor. Bunun yanında araç bakımlarına yardımcı oluyoruz. Yol gösterici bir rol üstleniyoruz. Çalışanların iş sağlığı ile ilgili eğitimlerine son yıllarda ağırlık verilmeye başlandı. Yani bizim firmamız öncelikli olarak inşaatlarda giyimleri olsun, kurallara uymak olsun firmalarımızda bayağı yol kat ettik. Ama tabi daha çok yapılması gereken çok işler var. Firmaların maddi güçleri olmadığından dolayı her türlü kuralı yapamıyorlar. Firmalara ne kadar da gerekeni söylesek de yine de yapmıyorlar? ifadelerine yer verdi.

KURALLARA UYMAYANA CEZA!

Mehmet Mustafa Gökçehan, işyerlerinde İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymayan firmalara devletin bin 200 TL ceza verdiğini dile getirerek,? Devlet kurallara uymayan firmalara maddi cezalar kesiyorlar. İşçilerin işe giriş muayeneleri yapılmadığı zaman işçi başına 1200 TL civarında cezai durum uygulanıyor. Her bir muayeneye ayrı ayrı ceza kesiyorlar. Risk analizlerinde ayrı ceza kesiliyor, aynı zamanda iş yerinin niteliklerine göre de müfettişler tarafından belirlenen eksiklere göre de ceza kesilmektedir. Şuanda Erzurum firmalarının yüzde 30´a yakını OSB´lerden destek alıyorlar. Geriye kalan kısım ise cezai yaptırımı göze alarak destek almıyorlar. Kısacası Erzurum iş sağlığı konusunda çok geride? diye konuştu.