Erzurum Şeker Fabrikası Satılamadı

Şeker fabrikalarının özelleştirilme süreci devam ederken, Erzurum şeker fabrikasına teklif veren olmadığı için satılamadı. İhale satılan diğer fabrikaların çok altında fiyat olan 211 milyon lira teklif ile başladı, ihaleye katılan iki firmadan biri teklif

Tarih: 01.01.0001 00:00
Erzurum Şeker Fabrikası Satılamadı

Nesrin ÇETİNKAYA

Şeker Fabrikalarının özelleştirme süreci kapsamında, 16 Nisan günü Erzurum Şeker Fabrikası, Turhal Şeker Fabrikası ve Ilgın Şeker Fabrikası´nın özelleştirilmesi ihalesi vardı. Erzurum şeker fabrikası için iki firma ihaleye katıldı ancak, belirlenen ihale bedeli sonrası teklif veren olmadı. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ´ye (Türkşeker) ait Erzurum Şeker Fabrikası´nın özelleştirilmesi ihalesi, Özelleştirme İdaresinde (ÖİB), kurumun Başkan Yardımcısı Bekir Emre Haykır başkanlığında pazarlık usulüyle gerçekleştirildi. İhaleler saat 14:30´da, Erzurum fabrikasıyla başladı.

211 MİLYON LİRAYI DUYAN ŞİRKET ÇEKİLDİ

Erzurum Şeker Fabrikası ihalesine, katılan iki firmada teklif vermedi. Erzurum şeker fabrikası ihalesine, sadece iki firma katıldı. Doğuş Gıda Yiyecek ve MBM Enerji teklif verirken, masada sadece MBM Enerji yer aldı. Doğuş ihaleye gelmedi, ancak teklifini gönderdi. İhale 211 milyon lirayla başladı, ancak MBM Enerji Enerji, bu rakamı duyunca ihaleden çekildiğini açıkladı. Doğuş da masada olmadığı için ihale teklifsiz sona erdi. Turhal şeker fabrikasını 569 milyon TL´lik teklifle Kayseri Şeker kazandı.

PEKİ, BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Şeker fabrikaları özelleştirilme sürecinde ihalesi gerçekleştirilen ilk fabrika Niğde-Bor olmuştu. İhaleyi 336 milyon lira bedelle Doğuş Çay´ın sahibi olan Doğuş Yiyecek kazanmıştı. Kırşehir Şeker Fabrikası´nın ihalesini ise 330 milyon bedelle Tutgu Gıda almıştı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), tekliflerin yetersiz gelmesi nedeniyle Erzincan´daki şeker fabrikasıyla Kastamonu şeker fabrikasının teklif alma gününü ise ertelemişti. Normal şartlarda 11 Nisan´da Erzincan ve Kastamonu şeker fabrikaları için de ihalenin sona ermesi gerekiyordu ancak bu iki ihale 18 Nisan´a ertelenmişti. Satılamayan Erzurum Şeker Fabrikası ile ilgili ihalenin iptal edilip önümüzdeki ay yeni bir ihale yapılması öngörülüyor.

ÇAT BELEDİYE BAŞKANI TEKLİF ETMİŞ, BAŞKAN SEKMEN SICAK BAKMIŞTI

Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç, Erzurum Şeker Fabrikasını Büyükşehir Belediyesi liderliğinde ilçe belediyelerinin ortaklığıyla belediyelerin almasını ve işletmesini önermiş, Kılıç´ın bu önerisine Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen sıcak bakmıştı. Başkan Sekmen, ?Şayet ihaleye herhangi bir iştirak olmaz ise Büyükşehir Belediyemiz sorumluluk bilinci ile ilçe belediyelerini yanına alarak Erzurum ekonomisi ile çevre illerin ekonomisine hayat veren şeker fabrikamızın alınıp işletilmesi yönünde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir? açıklamalarında bulunmuştu.