Erzurum Sıtkı hocasını gurbette kaybetti

Sıtkı Aras´ta gurbette göçtü bu hayattan

Tarih: 01.01.0001 00:00
Erzurum Sıtkı hocasını gurbette kaybetti

Sinan AYDIN

 

Erzurum´un eğitim camiasındaki başarılı isimlerinde biri olan Prof.Dr. Sıtkı Aras, hayatını kaybetti. 100´e yakın bilimsel çalışması yurt içinde ve yurt dışında yayınlanan Atatürk Üniversitesi eski öğretim üyelerinden olan Prof.Dr. Aras, yaşamının sürdürdüğü Kastamonu´da vefat etti. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi´nde uzun yıllar öğretim üyeliği yapan ve çok sayıda asistan yetiştirerek bilim dünyasına önemli katkılarda bulunan Prof. Dr. Sıtkı Aras, Erzurum´un kültür sanat hayatıyla da yakından ilgilenen bir isimdi.

 

 

Erzurum´dan ayrıldıktan sonra Kastamonu´ya yerleşen ve burada özel bir üniversitede akademik kariyerini sürdüren Sıtkı Aras, bir süredir sağlık sorunları yaşıyordu. Bir çok Erzurumlunun üzerinde büyük emekleri olan Sıtkı Aras, mütevaziliği, nezaketi, tevazuyu, hürmeti, edebi ve ahlaklı bir insan olmayı ilke edinmiş ve hayatı boyunca da uygulamaya gayret göstermiş değerli bir bilim adamıydı. Sıtkı Aras´ın Kastamonu´da toprağa verileceği öğrenildi. Erzurum bir değerini daha kaybetti ve ne yazık ki Sıtkı hoca da bir çok önemli isim gibi Erzurum dışında gurbette toprağa verilecek.

 

SITKI ARAS KİMDİR?

 

Prof. Dr. Sıtkı Aras, 1943 yılında Pasinler´in Dölek köyünde dünyaya geldi. Aras, ilk, orta ve lise öğrenimi tamamladıktan sonra 1964 yılında girdiği Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi´nden 1968 yılında mezun oldu. Kısa bir süre Artvin İl Tarım Müdürlüğü´nde görev yaptıktan sonra 1970 yılında Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümüne Asistan olarak atandı. Aynı bölümde 1974 yılında Doktor, 1982 yılında Doçent ve 1988 yılında Profesör unvanlarını aldı. 2 yıl süre ile bilimsel araştırmalar yapmak üzere Almanya´da bulunan Aras´ın 100´e yakın eseri yurt içinde ve yurt dışında yayınlandı. 1988 yılında kurmuş olduğu Su Ürünleri Bölümü ile Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi´ne bir yenilik kazandırırken bölgenin önemli bir potansiyeline de öncülük etti. Aras, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz´deki 350 su ürünleri işletmesinin kurulmasında teknik destek sağladı. 20´nin üzerinde yüksek lisans ve 18 Doktora bitiren Prof. Dr. Sıktı Aras´ın birçok öğrencisi halen üniversitelerde önemli idari ve akademik görevlerde bulunmaktadırlar. Kurduğu bölümün yirmi yılı aşkın bir süre başkanlığını yürüten Aras, Erzurum´un kültür tarihi üzerine de çeşitli çalışmalara imza attı. Kültür kitaplarından bazılarının isimleri şöyle: ?Erzurum´un Manevi Mimarları´´, ?´Bir Şehrin Ruhu´´ ve ?´Söğüt Meyveleri´´