Erzurum Tarım ve Hayvancılık Sektörü BAKANLIĞIN GÜNDEMİNDE

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, tarım ve hayvancılık sektöründe saptadıkları sorunları geçtiğimiz hafta başkentte düzenlenen toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´ya iletti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Erzurum Tarım ve Hayvancılık Sektörü  BAKANLIĞIN GÜNDEMİNDE

 

Nesrin Çetinkaya

Doğu Anadolu Bölgesi´ni temsilen düzenlenen toplantıya katılan Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, özellikle meraların daha verimli kullanılması, merada hizmet gören çiftçilerin yaşadığı sorunlar ve tarımsal anlamda verilen desteklemelerin artması yönünde ki taleplerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´ya ilettiklerini kaydetti. Erzurum´un 1,6 milyon hektar ile Türkiye´de çok büyük bir mera potansiyeline sahip olduğunu belirten Akar, bu potansiyelin değerlendirilmesi yönünde görüşler sunduklarını ifade ederek, ?İlimiz yüksek potansiyeli ile Bakanlığın birçok faaliyetinde yönlendirici, politika öğretici ve bu konuda fikir veren illerden birisidir. Dolayısıyla bu toplantıda il de ki tarım ve hayvancılığa dair tüm sorunları aktararak üzerimize düşen görevi yerine getirdik? dedi. Akar, aynı zamanda belirtilen sorunlara yönelik önümüzde ki süreçlerde Bakanlık tarafından güzel geri dönüşümler sağlanacağının da altını çizdi.

ERZURUM´UN BÜYÜK MERA POTANSİYELİ DOĞRU DEĞERLENDİRİLMELİ

Erzurum´un sahip olduğu büyük mera potansiyelinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi, meralarda hizmet gören çiftçilerin yaşadığı birçok sorunun çözümüne yönelik Bakanlık yetkililerine bilgilendirme yaptıklarını kaydeden Akar, ?Geçtiğimiz hafta içerisinde Bakanlığımızın talebi üzerine özellikle et ve ot ilişkisi adı altında düzenlenen bir toplantıya katıldık. Bu toplantıda özellikle meraların daha verimli kullanılması, merada hizmet gören çiftçilerin yaşadığı sorunlar, sıkıntılar ile ilgili genel bir değerlendirme yapmak üzere Türkiye genelinde çağrılan 7-8 İl Müdürlüğünden bir tanesi de bizdik. Erzurum ili olarak bölgemizi temsil ettik. Malumunuz Erzurum ili mera varlığı açısından 1,6 milyon hektar ile Türkiye´nin yüzde 11 mera varlığına sahip. Bu çok büyük bir zenginlik, dolayısıyla bu zenginliğin değerlendirilmesi adına, sadece Erzurum´un değil Türkiye´de ki mera varlığının değerlendirilmesi adına önemli bilgilendirmelerimiz oldu. Bunlardan en önemlisi ise, özellikle buraya gelen göçerlerin yaşamış oldukları meralara ulaşım sorunu, yol sorunu gibi sıkıntıları vardı. Bunların çözümüme yönelik neler yapılabilir, nasıl adımlar atılabilir bunları konuştuk. Her ne kadar yaylada hayatlarını devem ettiriyorlarsa da her türlü teknolojik ihtiyaca, teknolojik ürüne veya hizmete ihtiyaçları oluyor. Elektrik sorununu nasıl çözebiliriz neler yapabiliriz bunu anlatmaya çalıştık. Aynı zamanda merada barınak sorunumuz var, orada uygun şartlarda sosyal ihtiyaçlarını giderecek şekilde, doğal ihtiyaçlarını giderecek biçimde yapıların yapılmasıyla ilgi değerlendirmelerimizi dile getirdik. Yine mevzuattan kaynaklanan bazı sıkıntılar var, bunları dile getirmeye çalıştık. İfadeleriminiz toplantıda çok da güzel bir yer buldu? ifadelerine yer verdi.

?ÖNÜMÜZDE Kİ SÜREÇTE GÜZEL SONUÇLAR ALACAĞIZ?

Toplantı da özellikle uzun süre hayvancılık yapan çiftçilerin meraları daha verimli, daha etkin kullanması adına görüşler sunduklarını kaydeden Akar, ?Önümüzde ki süreçte Sayın Bakanımızın direktifleri doğrultusunda mutlaka güzel sonuçlar alacağız? diyerek, ?Malumunuz bir de orada üretilen ürünler var. O ürünlerin sağlıklı bir şekilde orada toplanması ve iletme tesislerine getirilmesiyle ilgili düşüncelerimizi ilettik. Bunun yanında özellikle meraların işlenmemesi gerektiğini, dışarıdan gelen göçer hayvanlarımıza uzun vadede kiralanması gerektiğini ve yahut da hayvancılık yapan yerel üreticilerimize uzun vadede kiralanmasının daha verimli olacağını dile getirdik. Çünkü hali hazırda meralar devletin hükümet tasarrufu altında köy orta malı olarak kullanılıyor, bu da zaman zaman farklı sorunlara sebep olabiliyor. Özellikle uzun süre hayvancılık yapan vatandaşlarımızın bu meraları daha verimli, daha etkin kullanması adına görüşlerimizi dile getirdik. İnşallah önümüzde ki süreçte Sayın Bakanımızın direktifleri doğrultusunda mutlaka güzel sonuçlar alacağız? açıklamalarında bulundu.

TARIM VE HAYVANCILIĞA DAİR SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Tarımsal üretimde devamlılığın sağlanması, hayvancılık için verilen desteklemelerin daha da artırılması için fikir beyan ettiklerini dike getiren Akar, görüşlerinin Bakan Fakıbaba tarafından son derece olumlu karşılandığını söyleyerek, ?Tabi oraya gitmişken Bakanlığımızın üst düzey yöneticileri ile de görüşerek hem ilimizde ki farklı sorunları hem de sektörle ilgili sorunlarımıza da değindik. Sektörde artık yavaş yavaş ayırmaların olduğu, bunları önlemek için neler yapılabileceği, çiftçiye artık nasıl bir hizmet götürülmeli ki onlar artık köyünde kalsın. Bunun yanında özellikle besicilik kültürü olan insanlarımıza nasıl hizmet verilebileceği, burada ki ahır altyapılarının birleştirilmesine yönelik olarak projelerimizin daha fazla desteklenmesi adına bölgede havza bazlı bir destekleme modeline geçilmesinin uygun olacağı, bununla ilgili konuştuk. Bölge hayvancılık bölgesi ve daha fazla desteklenmesi gerektiğini ve bir de hayvancılıkta sütün de mutlaka soğuk zincirde toplanıp işletmelerimizde uygun şekilde değerlendirilmesi adına görüşlerimizi bildirdik. Tabi bu sorunları dile getirirken çözüm önerilerimiz de belirttik. Sorunlarımızın hepsini Bakanımıza ifade ettik? diye konuştu.   

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞA VERİLEN DESTEKLEMELER ARTIRILMALI

Erzurum ve bölgesinin mera potansiyeli ile küçükbaş hayvan için uygun olduğunu ve bu doğrultuda küçükbaşa verilen desteklemelerin artırılması gerektiğini dile getiren Akar, ?Bölgenin mera potansiyeli dolayısıyla küçükbaşa çok uygun olduğunu ve bu bakımdan daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirttik. Hem desteğin he m de yapısal sorunların giderilmesi gerektiğini ifade ettik. Güzel görüşmeler oldu. Önümüzde ki, süreçte güzel geri dönüşümler alacağımızı düşünüyorum.  Son derece verimli bir toplantıydı. Son olarak şunu söylemek gerekirse, Erzurum ilimiz yüksek potansiyeli ile Bakanlığın birçok faaliyetinde yönlendirişi, politika öğretici ve bu konuda fikir veren illerden birsiyiz. Dolayısıyla bu toplantıda da üzerimize düşen görevi yerine getirdiğimizi düşünüyorum? dedi.