Erzurum 1. Vakıf İşhanı Kuyumcular ve Tesbihciler Çarşısı

Erzurum Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan 1. Vakıf İşhanı Kuyumcular ve Tesbihciler Çarşısı’nda bulunan Oltu Taşı, gümüş, tesbih satan esnaflardan Oltu Taşı, gümüş takı fiyatları ve çırak yetişmesi hakkında bilgiler alındı.

Tarih: 24.09.2023 18:31
Erzurum 1. Vakıf İşhanı Kuyumcular ve Tesbihciler Çarşısı

www.erzurumgunebakis.com / Halil İbrahim AKTAŞ

Esnaf, “Turist ve birçok vatandaş ilk olarak Taş Han’a yöneliyorlar. Daha sonrasında ise vatandaş buraya veya başka yerlerdeki esnaflara yöneliyorlar. İşlerimiz çok şükür iyi bir durumda. Taş Han esnafı kadar olmasa da bizim işlerimiz de kötü değil. Turist bizi pek ziyaret etmez, genellikle şehrin yerel halkı bizi tercih ediyor. Bizim ürünlerimiz kendi tasarımlarımız olmaktadır. Bizim sattığımız ürünlerimiz Erzurum usulü bir tasarımı taşıyorlar. Taş Han’a baktığımızda ise daha çok İstanbul tarzı bir tasarımı taşıyan ürünleri satıyorlar. Erzurum’a özgü tasarımda ürün satan esnaf orada yok mu? Orada da var, ancak sayıları çok az. Bir de bizim burada sattığımız ürünler kendi işlediğimiz, imal ettiğimiz ürünlerdir. Dışarıdan kolay kolay hazır şekilde mal almıyoruz. Vakıf İşhanı kiraları da gayet uygun. Buradaki esnafların ödediği kira fiyatları çok yüksek değil.” 

Çırak Yetişmiyor

“Oltu Taşı imalatında da artık çırak yetişmiyor. Açıkçası aileler de eskisi gibi pek yönlendirmiyorlar. Şu anda yetiştirecek çırak bulamıyoruz. Şu anda imalatı bilen, öğrenen kişiler genellikle içeriden oluyor. İçeriden derken işte ben Oltu Taşı imalatının ustası isem, benim oğlum, yeğenim veya akrabam bunu öğrenir. Dışarıdan öyle pek yetişen usta bulunmuyor. Fiyatlar ise Erzurum Kuyumcular Odası tarafından belirleniyor.”

Fiyatlar

Sade Oltu Taşı Tesbih 600 TL ile 5.000 TL Arası

Gümüş İşlemeli Oltu Taşı Tesbih 750 TL ile 7.000 TL Arası

Rus Taşı Sade Tesbih 150 TL ile 300 TL Arası

Rus Taşı Gümüş (sarı) vb. İşlemeli Tesbih 300 TL ile 1.000 TL Arası

Markazit Ürünler Gram Fiyatı 100 TL ile 125 TL Arası

İthal Taşlı Ürünler Gram Fiyatı 110 TL ile 130 TL Arası

Otantik Ürünler Gram Fiyatı 70 TL ile 100 TL Arası

Erkek Yüzük Gram Fiyatları 60 TL ile 90 TL Arası