Erzurum Adliyesi’ni Doldurup Taşıran Çekişmeli Boşanma Davaları Nedir?

Son zamanlarda Erzurum Adalet Sarayı’nda neredeyse her aile mahkemesinde çekişmeli boşanma davaları görülüyor. Peki, çekişmeli boşanma davası nedir?

Tarih: 26.09.2023 19:04 Güncelleme: 26.09.2023 19:05
Erzurum Adliyesi’ni Doldurup Taşıran Çekişmeli Boşanma Davaları Nedir?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Boşanma türlerinden birisi olan ve aile mahkemelerinde en sık görülen dava türlerinden birisi olan çekişmeli boşanma davası nedir? Şartları ve türleri nelerdir? Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır ve karardan sonra ne olur? Avukat Mehmet Raşit Çavuşoğlu açıklıyor!

Avukat Mehmet Raşit Çavuşoğlu, çatışmalı boşanma davasının eşler arasında anlaşmalı olmadığı zamanlarda anlaşamadıkları herhangi bir hususun mahkeme nezdinde dile getirilip haklarını aradıkları boşanma davası türü olduğunu söyledi. 

 

Çatışmalı boşanma davasının iki türü olduğunu ifade eden Avukat Çavuşoğlu, “birisi anlaşmalı boşanma, ikincisi ise çekişmeli boşanma davasıdır” dedi. Sözlerine, “Çekişmeli boşanma da eşler boşanma talebiyle birlikte diğer tüm haklarını mahkeme nezdinde dile getirip hak arayışı içerisine giriyorlar.” Şeklinde devam eden Çavuşoğlu tarafların haklarını sıraladı. 

  • Boşanmayla birlikte eğer var ise çocukların velayetleri,
  • Kendileri ve çocukları için nafaka,
  • Maddi ve manevi tazminat
  • Resmi nikâh tarihinden sonra edindikleri bir mal var ise bu mal üzerinde ki hakların dile getirilmesi.

Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer?

“Çekişmeli boşanma davası kanun gereği aile mahkemelerine açılmak zorundadır. Aile mahkemesi hâkimleri, çekişmeli boşanma davasında taraflardan dilekçelerini alır, taleplerini alır ve yargılama neticesinde hukuka uygun bir karar verir. Çekişmeli boşanma davası süreci şu an da Türkiye’de bir ila bir buçuk yıl arasında sürmekte.”

Çekişmeli boşanma davalarında tarafların birbirlerine karşı sert tutumlar sergilediğini dile getiren Av. Mehmet Raşit Çavuşoğlu, ailelerin davaya müdahil olmasıyla davanın ceza mahkemelerine kadar gidebileceğini söyledi. 

“Çekişmeli boşanma davasında genelde karşılaştığımız bazı durumlar vardır. Eşler bazı durumlarda birbirlerine karşı hırçın tutumlar sergileyebiliyorlar. Çünkü hak arayışı her iki taraf içinde geçerli olduğu için iki tarafta kendini haklı görüyor ve kendi talebinin mahkemece kabul edilmesini istiyor. Dolayısıyla bu karşı tarafın hırçınlaşmasına sebep oluyor. Çekişmeli boşanma davalarında gördüğümüz diğer problemlerden birisi de ailelerin davaya müdahil olmasıdır.”

Çekişmeli boşanma davası hangi şartlar altında açılır? 

“Çekişmeli boşanma davası açabilmek için tarafların eğer hukuki bilgi ve yeterliliği var ise adliyeye gidip aile mahkemelerine bir dilekçe vermeleri ve bu dilekçe de tüm taleplerini dile getirmeleri gerekiyor. Eğer bu yeterliliği yoksa kesinlikle bir avukat ile çalışmalarını öneririz. Zira avukatlık hizmeti bu konu da vatandaşa çok fayda sağlayacaktır. Çünkü çekişmeli boşanma davası teknik bir davadır. Hukuk açısından işin terminolojisine dökülecek bir davadır. Çoğu mahkemelerde hâkimlerimizin bile bazı durumlarda zorlandığı, üst mahkemelere gidip üst mahkemelerden sonra yargılamanın şekillendirildiği bir dava türüdür. Bu davanın devam ettirilmesi için her iki tarafında ellerinde haklı gerekçeleri olması gereklidir veya her iki tarafı da kusurlu çıkaracak bir gerekçe olmak zorundadır. Bu gerekçeler; zina, hayata kast, pek kötü davranış, onu kırıcı davranış, küçük düşürücü suç işleme, haysiyetsiz hayat, terk etme ve akıl hastalığı gibi özel gerekçeler vardır. Bunların dışında bir de genel sebepler vardır. Bunlarda halk tabiri ile şiddetli geçimsizliktir.”

Çekişmeli boşanma davasında karar verildikten sonra ne olur?

Çekişmeli boşanma davasının karar verdikten sonra ki süreci de vardır. Mahkeme karar verildikten sonra taraflara itiraz süresi koyuyor. Kanun gereği her iki tarafında itiraz hakkı vardır. Bu itiraz süresi boyunca taraflar bölge adliye mahkemelerine akabinde de bu mahkemelerden gelecek cevaba göre de daha üst mahkeme olan Yargıtay’a başvuru hakkı elde ediyor.