Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan: “Bizi Daha Çok Dinlemeleri Gerekiyor”

Beş yılın sonunda düşen davaların sonucundan neler oluyor? Vatandaşların mağduriyetleri nasıl giderilir? Başkan Göğebakan açıkladı…

Tarih: 23.10.2023 18:01 Güncelleme: 23.10.2023 18:38
Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan: “Bizi Daha Çok Dinlemeleri Gerekiyor”

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Günümüzde en küçük problemler bile mahkemelere taşınıyor. En küçük davalar bile uzun yıllar sürebiliyor. Peki, 5 yılı aşıp düşen davaların sonucunda ne oluyor? Bu durumdan en çok davacı mı mağdur ediliyor yoksa dava edilen mi? Tüm detaylar haberin devamında…

“BU MAĞDURİYET YARGININ GEÇ İŞLEMESİNDEN DOLAYI DA KAYNAKLANIYOR”

Davaların düşmesinin sadece beş yıl ile sınırlandırılmaması gerektiğini ifade eden Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan, özellikle ceza hukukunda hem dava zaman aşımının hem de ceza zaman aşımının olduğunu söyledi. “Bu süreler içerisinde davalar sonuçlanamazsa düşme kararı verilir. Tabi ki bu durumdan, şikâyetçi olan taraf zarar görür” diyerek sözlerine devam eden Göğebakan,

“Bu tür dosya sayısı olması gerekende daha fazladır. Bu durum, yargının işleyişi ile ilgili bir durumdur. Aynı şekilde bu durum davacılardan kaynaklanan bir durumda olabiliyor. Örneğin, davasını çok geç açmıştır veya davayı zamanında açmazlarsa burada da bir zaman aşımı oluşabiliyor. Ancak karşımıza çıkan en büyük mağduriyet ceza davalarında ki zaman aşımı süreleridir. Bu mağduriyet yargının geç işlemesinden dolayı da kaynaklanıyor ve haliyle müşteki taraf mağdur oluyor. Bazı durumlarda karşı tarafında mağdur olma olasılığı oluyor. Örneğin dava sonuçlansa karşı tarafın suçsuz olmadığı anlaşılacak ancak davanın düşmesi kararı ile karşı taraf kendini aklayamıyor. Tabi bu durum yargının, devletin diğer kurumlarla olan ilişkisinin kötü işlemesi durumunda sonuçlanıyor” şeklinde konuştu. 

“Bizi Daha Çok Dinlemeleri Gerekiyor!”

Bu durumunun düzelmesinin zor olmadığını söyleyen Başkan Göğebakan, “Bu işi bilen bakanlık görevlileri yargı mensupları, duruşmanın dosyalarını açtıkları zaman nerede tıkandığını görebilirler. Bu gecikmelerin neden kaynaklandığını; tebligattan kaynaklanan bir gecikmemi, bilirkişi raporlarının geç verilmesinde mi kaynaklı veya kararların geç verilmesi gibi durumlardan anlaşılabilir. Kısacası bunu tespit etmek çok zor değildir” dedi. 

Sözlerine, ”Bu durumun üzerinde çalışmalar devam ediyor, bakanlıkta dâhil çalışmalar yapılıyor” ifadeleriyle devam eden Göğebakan, “Bizim de her zaman uyarılarımız oluyor. Umarım bizi daha çok dinlerler. Çünkü biz sahadayız, işleyişi daha iyi takip edebiliyoruz. Bu durumun böyle olması yasamanın da ağır işlemesinden kaynaklanabiliyor. Mevzuatın değiştirilmesi için bazı düzenleyici işler yapmak gerekiyor. Yargı bunu yapamıyor. Bu, yürütmenin yapması gereken durumlardır. Tabi düzeleceğini ve söylediğim gibi bizi daha çok dinlemelerini umuyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.