ERZURUM BOZUK PARA SIKINTISI YAŞIYOR

Son dönemlerde vatandaşların kullanımını azaltması nedeniyle bozuk para bulamayan işletmeler, diğer işletmelerden de aynı sorun sebebiyle bozuk para tedarik edemiyor.

Tarih: 14.03.2024 09:55 Güncelleme: 14.03.2024 10:59
ERZURUM BOZUK PARA SIKINTISI YAŞIYOR

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Birçok esnaf madeni para bulmakta sıkıntı yaşıyor. Özellikle esnafın piyasada yaşanan bu problemin uzun süredir devam ettiğini ancak son zamanlarda işletmeleri için ciddi sıkıntı olmaya başladığını belirtti.

Piyasada bozuk para sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Erzurum esnafı,  bazen dilencilerden bile bozuk para istediklerini söylediler. 

Esnaf,”  Öncelikle tanıdık müşterilerimizden varsa bozuk paraları getirmelerini istiyoruz. Özellikle çocukların kumbaralarında bozuk paralar oluyor. Artık madeni paralarla bir şeyin almanın mümkün olmamasıyla birlikte vatandaşlar ceplerinde pek bozuk para gezdirmiyorlar. Evlerinde bırakıyorlar veya çocukların kumbaralarına atıyorlar. Biz esnaflarda o kumbaralardaki veya evlerdeki bozuk paraları bizlere getirmelerini istiyoruz. Bu şekilde çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ben bazen sokaklardaki dilencilere soruyorum, ‘Bozuk paranız varsa bütünleyelim’ diyorum. Kâğıt para konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Ama bozuk para bulmak çok sıkıntılı artık bizim için. Paranın artık yenisi basılmıyor çünkü maliyeti de yükseldi. Bu sefer elimizde bozuk para kalmıyor. Kredi kartlarıyla alışveriş yapıldığı için bu anlamda biraz daha rahat ediyoruz ama bu sefer de elimizde sıcak para olmuyor. Zaten artık bozuk paraların bir değeri de yok 1 liraya hiçbir şey alamazsınız anca onu para üstü vermek için kullanırsınız. Çoğu işletme zaten artık küsuratları kaldırdı. Bozuk para konusunda da biz ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle buçuklu rakamlara denk geldiğimiz zaman cebimizden veriyoruz ya da sonra geçerken al diyoruz. Eskiden kumbaralarını patlatanlar getirirlerdi biz bütünlemek bile istemezdik bozuk parayı ne yapacağız diye şimdi bakınıyoruz ki birileri kumbarayı getirse de bozuk paramız olsa diye. Vatandaşın artık kimse nakit para taşımıyor yanında. Ama genel olarak piyasada bozuk para sıkıntısı olduğunu biliyorum. Hatta bazı esnaf komşularımız birbirlerinden bozuk para istiyor. Özellikle küçük esnaf için ciddi anlamda sıkıntı oluyor çünkü oralara giden nakit veriyor genelde ya da o işletmelerin post cihazları olmuyor. Zaten zaman içerisinde bu bozuk paraları da kaldıracaklarını düşünüyorum. Erzurum genelinde de birçok esnafımız bu konuda sorun yaşıyor. Ramazan ayı nedeniyle esnafta yaşanan hareketlilik bu duruma olumsuz yansıyor, çünkü esnaflarımız vatandaşa para üstü dönmekte zorlanıyor.”