Erzurum Burması Dünya Markası!

Patentli olarak üretilen ve özellikle de yeni gelinlerin vazgeçemediği takı aksesuarlarından Erzurum Burma Bileziği, isteğe göre özel tasarımlarla da üretiliyor.

Tarih: 18.10.2022 11:07
Erzurum Burması Dünya Markası!

Talha KOCA

Erzurum kadınlarının vazgeçilmezi olan ve özellikle yeni evli gelinlerin büyük ilgi gösterdiği Erzurum Burması, dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Patentli olarak üretilen takı aksesuarlarından olan Erzurum Burma Bileziği, isteğe göre özel tasarımlarla da üretiliyor. Kuyumcu işletmecilerinden Serdar Polat, Erzurum Burmasının işlemeciliğinin zahmetli ve bir o kadar da ince işçilik gerektiren işlemler sonrasında yapıldığını belirtti.

"BU ÜRÜNÜ ÖZEL OLARAK DA TASARLAMAKTAYIZ"

Sarraf Serdar Polat “Erzurum Burması özellikle yeni evlenecek olan kızların özellikle istediği ve en çok sevdiği takı aksesuarları ürünlerinden. Bu ürünü özel olarak da tasarlamaktayız. Tasarımındaki işçiliğine göre 1 hafta ile 3 hafta arasında üretimini yapıyoruz. Tabi öyle de tasarımlar var ki ustalarım günü birlik olarak da işleyip müşterilerimize yetiştiriyor” dedi. Genelde tokalı olarak üretilen Burma Bilezikler büyük işçilik ürünleri olduğu için fiyatları da işçiliğine göre değişim göstermekte. Düğün sezonun da diğer zamanlara göre daha çok sipariş aldıklarını ve satış yaptıklarını söyleyen Kuyumcu Polat “Düğün sezonunda çok fazla sipariş almaktayız. Özel olarak farklı tasarım isteyen müşterilerimizin sayısı da bir hayli fazla oluyor. Kimi zaman talep edilen siparişlere yetişmekte dahi zorlanıyoruz.” söyledi.

”15 GRAM İLE 100 GRAM ARASINDA ÜRETİLİYOR”

Yatırım amaçlı olarak da sıklıkla tercih edilen en ideal bilezik olan 22 ayar Erzurum Burma Bileziği 15 gram ile 100 gram arasında üretiliyor. Burma bilezik, 2 ya da 3 altın bileziğin burulması ve kıvrılmasıyla üretildiğini de aktaran Serdar Polat “ Vatandaşlar Erzurum Burmasını yatırım amaçlı da satın almakta. Öyle zaman oluyor ki yatırımını para çevirmek isteyenler yani altınını bozduran vatandaşların birçoğundan Erzurum Burması alıyoruz. Kimi vatandaşlar da var yatırımlarını hep Erzurum Burması Bilezik üzerinden tercih etmiş. 4-5 çift burma bilezik bozduran yani nakde çeviren insanlar var. 4-5 çift burma bilezik de günümüz şartlarında 1 ya da konforuna göre 2 ev fiyatına tekabül ediyor.” İfadelerini kullandı. 15 ile 100 gram arasında üretilen Erzurum Burması Bilezikler 20 bin ile 100 bin Lira arasında değişim göstermekte. Altın fiyatlarına da değinen Sarraf Polat “Altın fiyatların da ki değişim ons üzerinden belirleniyor. Düğün sezonunun açılmasıyla ya da kapanmasıyla bir ilgisi pek de bulunmuyor. Yani düğün sezonu altın fiyatlarını değişmesinde pek bir rolü yok. Ons üzerinden belirlenen altın fiyatları ve ons altının da dolar üzerinden alınmasıyla ülkemiz de altın fiyatlarını dolar kuru belirliyor.” dedi.