ERZURUM BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIKTA 2. SIRADA

Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısında Konya 1. Erzurum 2. sırada bulunuyor.

Tarih: 19.08.2023 16:48
ERZURUM BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIKTA 2. SIRADA

www.erzurumgunebakıs.com / Halil İbrahim Aktaş

Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Yetkililerinden alınan bilgilere göre, Erzurum’da “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesi kapsamında köyde yaşayan tarım ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşlara büyük destekler verildi. “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesi kapsamında vatandaşlara 1 yıl ödemesiz ve 7 yıl vade ile 200 bin TL’si faizsiz olmak üzere 250 bin TL’lik kredi kullandırıldığı ve bugüne kadar 5.706 müracaat alınıp, 647 işletmeye toplamda 62.936 koyun desteği verilerek yaklaşık 105 milyon TL’lik kredi desteği verildiği söylendi.

Yetkililer, ““Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesi kapsamında Ziraat Bankası ile 1 yıl ödemesiz, 7 yıl vade ile 200 bin TL faizsiz olmak üzere 250 bin TL’ye kadar kredi kullandırılmaktadır. Bugüne kadar 5.706 müracaat alınmış, 647 işletmeye 62.936 adet koyun alımı yapılarak yaklaşık 105 milyon TL kredi kullandırılmıştır. İkinci olarak bakanlığımız tarafından her yıl küçükbaş hayvan yetiştiricilerimize ödemiş olduğumuz destekleme bulunmaktadır. Üreticilerimize anaç koyun keçi desteği altında hayvan başına 2-50 TL arasında destek ödemesi gerçekleştirmekteyiz. Yine küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini desteklemek adına sürü yönetici istihdam desteği altında toplamda 100 baş ve üzeri anaç hayvan otlatan çobanlara 12.000 tl destek ödemesi gerçekleştirilmektedir.”

“Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ile alakalı bir önceki yılın anaç koyun/keçi desteğini alan ve destekleme yılında anaç koyun keçi sayısını arttıran işletmelerde, bir önceki yılın kuzu ve oğlaklarının, destekleme yılında anaç koyun-keçi vasfına ulaşanlarına bakanlık tarafından belirlenen artış oranını aşmamak kaydıyla 200 TL/baş destek ödemesi yapıldığını belirtti. Erzurum ilimiz 800 bin büyükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’de Konya’dan sonra ikinci sırada olduğunu belirten yetkililer, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ile alakalı yine bakanlığımızın önemli destekleri bulunmaktadır dedi.”